keskiviikko 23.9.2020 | 18:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maajussille Morsian -ohjelmasta tutuksi tullut Paavo Kopola jakaa kiireisimmät vuodet kihlattunsa kanssa – Poikamiespäivät vaihtuivat eloisaan perhearkeen

Emilia Tiitto
Ke 16.9.2020 klo 15:03

Tasan viisi vuotta sitten Paavo Kopolan robottilypsytilalle saapui kuvaustiimi, joka pörräsi maatilalla seuraavan vuoden alkukesään saakka. Kuvauksien loputtua ja Maajussille Morsian -ohjelman päätyttyä Kopola eleli vielä poikamiesaikoja. Tähän päivään tultaessa paljon on muuttunut.

– Taloon tuli emäntä ja sen jälkeen syntyi kolme lasta. Arki on muuttunut aikalailla: kun eleli yksin, pystyi tekemään mitä halusi, mutta nyt mennään lasten ehdoilla, Kopola kertoo.

Maajussille Morsian -ohjelmassa Kopola valitsi morsiamekseen Sodankylästä kotoisin olevan Elli Salosen. Nyt pariskunta jakaa kiireiset vuodet yhdessä.

– Osasin odottaa perhe-elämän olevan kiireistä ja sitovaa. Ennakkoluuloja minulla ei sitä kohtaan ole koskaan ollut, sillä olen aina tiennyt haluavani lapsia ja kokenut sen kuuluvan osaksi elämää.

Kiirettä pariskunnan elämään pienten lasten lisäksi tuovat tilan työt ja mittava taloremontti.

– Itsekään en meinaa pysyä mukana, kun on niin paljon mietittävää. Kesäajat ovat kaikista kiireisimpiä, Kopola naurahtaa.

Viime kesä perheellä kuluikin pelto- ja navettatöiden, remontin ja tilojen välisen yhteistyön parissa. Tilan työt ovat sujuneet Kopolan mukaan rauhallisesti.

– Meillä ei ole ollut isompia laajennushommia, joten työt on tehty tasaisella vauhdilla. Tällä hetkellä aikaa laajennuksiin ei ole, mutta ehkä kun lapset kasvavat ja remontti valmistuu, jotakin voisi suunnitella. Suunnitelmia nimittäin on aina, välillä liikaakin.

Perheen taloremontti on painottunut tehtäväksi talvisin, sillä kausisesongin aikaan remppaan ei ehditä panostaa. Koko remontin perhe hoitaa itse, ilman ulkopuolisia tekijöitä.

– Kyseessä on massiivinen remontti, ei vain pientä pintaremonttia. Olisimme varmaan päässeet helpommalla, jos olisimme purkaneet talon. Olemme laittaneet kaiken uusiksi: runkoa vaille talon sisältä kaikki on uutta, Kopola paljastaa.

Taloa aiotaan uudistaa myös ulkopuolelta, ja sitä Kopola on ehtinyt jo kesä-aikana aloittelemaan.

– Remonttiaikataulu muuttuu jatkuvasti. Sopivan rennosti kun ottaa ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, homma alkavat onnistua.

Kopolan ja Salosen lapset ovat kaikki vielä alle neljävuotiaita, mutta silti päässeet tutustumaan jo tilan töihin.

– Kukaan heistä ei ollut vielä monenkaan viikon ikäinen, kun olemme ottaneet vauvan nukkumaan navettaan.

Nyt lapset ovat päivittäin jossakin vaiheessa mukana tilalla.

– Minä ja Elli ollaan pieninä saatu olla samalla tavalla omien vanhempien mukana. Meille se on itsestäänselvyys, Kopola toteaa.

Tällä hetkellä perheen arki on hyvin elävää. Selkeää vapaa-aikaa perheellä ei aina ole, sillä Kopolan arki, työ ja vapaat kulkevat käsi kädessä.

– Välillä vapaa-aika on koko ajan läsnä, jolloin on vaikea sanoa, mikä on työaikaa ja mikä vapaata. Sitten saattaa mennä monta viikkoa peltohommissa, jolloin tuntee jo kaipaavansa lomaa ja yhteistä aikaa perheen kanssa, Kopola selventää.

Toisinaan perhe käyttää yhteisen ajan lähtemällä reissun päälle.

– Ellin vanhemmat asuvat Sodankylässä, minne yritämme tänäkin syksynä mennä käymään. Talvelle sen sijaan olemme suunnitelleet Vuokatin reissua.

Yhteiset matkat piristävät Kopolan mielestä koko perheen arkea.

– On tärkeää, että lapsilla on muutakin tekemistä kuin pelkästään kotona puuhastelu. Ja onhan muut kuviot itsellekin tervettä.

Kopola myöntää, että välillä elämässä tulee vastaan huonoja hetkiä, jolloin mikään ei ota sujuakseen. Hyvä puoli on kuitenkin se, että perhe on täynnä positiivisia persoonia.

– Eniten iloa tuovat lapset. Pienin rupesi juuri tänään kääntyilemään mahalleen ja kahdella vanhemmalla on omat juttunsa, jotka jaksavat naurattaa joka päivä.

Riemun hetkiä Kopolan perheen elämään tuovat niin töissä onnistumiset kuin terveenä pysyminen.

– Aiomme elellä rauhallisesti ja pyörittää maatilaa tulevaisuudessakin. Parin vuoden päästä aiomme juhlia häämme, kunhan arki on ensin rauhoittunut ja lapset hieman kasvaneet, Kopola valottaa tulevaisuuden suunnitelmia.

#