perjantai 25.9.2020 | 10:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Varhaiskasvatuksen teemaviikko huipentui yhteiseen toimintapäivään – Pyhäjärven urheilukentällä otettiin ”Vasuista vauhtia”

Kaija Tuompo
Ke 9.9.2020 klo 13:57 | päivitetty ke 14:50

Valtakunnallista Vasuista vauhtia -tapahtumaa vietettiin tänä vuonna kokonainen teemaviikko ja se huipentui teemapäivään perjantaina 4.9.

Pyhäjärvellä otettiin tapahtumaan pienoinen varaslähtö ja teemapäivä järjestettiin urheilukentällä jo torstaina 3.9. Opetushallituksen tarkoituksena on tapahtuman avulla kannustaa varhaiskasvatuksen toimijoita jatkuvaan ja suunnitelmalliseen varhaiskasvatustyöhön. Päivän tarkoituksena on myös jakaa paikallisesti kerättyjä ideoita ja ajatuksia toimintaa, sekä jatkaa varhaiskasvatuksen kehittämistä yhdessä.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (vahvistettu 2018) on määritelty, että jokaisella lapsella on oikeus hoitoon, huolenpitoon ja tukeen varhaiskasvatuksessa. Lisäksi hänellä on oikeus kuulua ryhmään, saada kavereita sekä ilmaista itseään monin eri muodoin. Taidekasvatuksen ja ilmaisun muotoihin kuuluu kehollisen ja suullisen ilmaisun lisäksi musiikki, käsityöt ja kuvallinen ilmaisu.

Tämän vuoden tapahtuman teemana oli ”Jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen”. Tätä taustaa vasten myös Pyhäjärven varhaiskasvatuksen ammattilaiset, päiväkotien johtajat Hilkka Maliniemi ja Katja Malila, yhdessä kaupungin vapaa-ajan ohjaajan Marko Pehkosen kanssa, ideoivat tapahtumapäivän.

Tapahtuma järjestettiin urheilukentällä kaikille varhaiskasvatuksessa hoidossa oleville lapsille. Lapset tulivat tapahtumaan varhaiskasvatuksesta hoitajineen. Hoidosta vapaapäivää viettävät lapset saapuivat omien huoltajiensa kanssa.

– Tapahtumasta ei valitettavasti tehty kaikille avointa korona huomioiden, koska emme olisi välttämättä pystyneet noudattamaan turvaetäisyyksiä, jos väkeä olisi tullut paljon. Varhaiskasvatus pelkästään on reilusti 150 henkeä lapset, hoitajat ja tapahtumajärjestäjät huomioiden, harmittelee Katja Malila.

– Rajoitteista huolimatta saimme järjestettyä kuitenkin todella mukavan päivän. Tapahtuma- ja tehtävärasteja oli koko 400 metrin juoksuradan pituudelta. Saimme tapahtumaan mukaan runsaasti paikallisia toimijoita. Lapset saivat eri rastipisteillä käyttää monipuolisesti kaikkia aistejaan. Oli liikunnallisia tehtäviä, välillä musisoitiin, paijattiin eläimiä, maisteltiin syksyn sadon makuja, ja ennen kaikkea touhuttiin yhdessä, Malila jatkaa.

Lasten ennakkoon suosikikseen äänestämä hahmo “Kepa-kettu” avasi tilaisuuden pienellä lämmittelyliikunnalla, paikalla oli myös palo- ja pelastusyksiköt ja lapset pääsivät tutustumaan ambulanssiin ja paloautoon.

– Jos kaikkien tehtävärastien jälkeen oli vielä ylimääräistä energiaa, sen sai puretuksi pomppulinnassa, Malila naurahtaa ja kiittää samalla lämpimästi kaikkia tapahtuman toteuttamisessa mukana olleita tahoja.

– Ilman tällaista yhdessä tekemistä, ei näin upea päivä olisi ollut mahdollinen, sanoo Katja Malila

Sää suosi tapahtumaa ja sekä järjestäjille että lapsille jäi päivästä mukavat muistot.

Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä myös varhaiskasvatuksen näkyvyyden näkökulmasta. Varhaiskasvatuksella on huolenpidon lisäksi tärkeä rooli lastemme itsetunnon, tietojen ja taitojen kehittäjänä ja vahvistajina.

Näillä tapahtumilla voidaan tuoda myös kaikille varhaiskasvatuksesta kiinnostuneille näkyväksi, miten paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat sekä päiväkodin ja perhepäivähoidon oma toiminta ovat vaikuttaneet varhaiskasvatuksen kehittämiseen.

#