perjantai 25.9.2020 | 08:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronaa ei ole vielä selätetty – Vierailu- ja hygieniaohjeet suojelevat edelleen riskiryhmäläisiä

Satu Kangas-Viljamäki
To 10.9.2020 klo 07:00

Koronavirusta ei ole vielä voitettu, ja riskiryhmään kuuluvia ihmisiä on edelleen suojeltava mahdolliselta tartunnalta.

– Se tarkoittaa, että kaikkien hoiva- ja hoitoyksiköiden vierailu- ja hygieniaohjeita on edelleen noudatettava, Haapajärven vuodeosaston osastonhoitaja Jaana Hynninen ja Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen tartuntataudeista vastaava lääkäri Marja-Riitta Knaappila muistuttavat.

– Ohjeet ovat unohtuneet nyt aika monelta kävijältä, eikä niitä noudateta, vaikka niiden noudattaminen olisi erittäin tärkeää vierailujen turvallisen jatkumisen takaamiseksi, naiset kertovat.

Eli, jos olet tulossa vierailulle esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosastolle, sinun tulee soittaa osastolle etukäteen.

– Näin voimme valmistautua vieraan tuloon, ottaa hänet ovella vastaan ja opastaa häntä käsien pesussa ja desinfioinnissa sekä hengityssuojan käytössä, Hynninen kertoo.

​Oikea toimintatapa käsien puhdistamisessa ja hengityssuojan pukemisessa varmistavat sen, että suojaat läheisesi ja itsesi sekä muut osastolla hoidettavat potilaat.

– Osaston henkilökunnan on lisäksi hyvä olla tietoinen siitä, että vierailijoita ei ole yhtä aikaa liian paljon, näin pystymme huolehtimaan potilaiden ja vierailijoiden turvallisuudesta. Osaston vierailuaika on kello 12-18, poikkeavasta ajasta on neuvoteltava henkilökunnan kanssa.

Yhden asiakkaan luona saa olla yhtä aikaa korkeintaan kaksi vierailijaa, ja vierailu tapahtuu asiakkaan omassa huoneessa.

– Toivomus on, ​että osastolla ei liikuta muualla kuin potilaan huoneessa. Ennen ihmisillä oli tapana käydä puhuttelemassa kaikki osastolla olevat tutut samalla kertaa, mikä on sinänsä ihan hyvä tapa, mutta juuri nyt se ei ole turvallista, Hynninen kertoo.

Pääsääntöisesti osastojen ja hoivalaitosten asiakkaat kuuluvat kaikki johonkin riskiryhmään, minkä lisäksi heidän vastustuskykynsä on alentunut.

– Toivomme, että vierailulle tultaisiin terveinä, ja jos olet käynyt riskipaikoissa, niin silloin pitäisi pitää kahden viikon omaehtoinen tauko vierailusta.

Kun vierailu- ja hygieniaohjeita noudatetaan, vierailijat ovat osastoille ja hoivayksiköihin enemmän kuin tervetulleita.

– Vierailuilla on iso merkitys niin vierailijalle kuin asiakkaallemmekin, ja toivomme hartaasti että voimme pyörittää toimintaamme turvallisesti ilman vierailukieltoja.

​Saattohoidossa olevien ja kriittisesti sairaiden potilaiden ja heidän omaisten yhdessäolon ja tapaamisen pyrimme järjestämään mahdollisimman hyvin

Ohjeita ja ”turhia käyntejä” tulisi noudattaa myös vastaanotolla käydessä.

– Vastaanotolle saa ja pitää tulla - tietenkin, mutta sellaiset käynnit, jotka voi hoitaa vaikkapa postin, sähköpostin tai puhelimen välityksellä, kannattaa hoitaa sitä kautta.

Vastaanotolle tullessa, heti terveyskeskuksen oven pielessä, on käsidesit, maskit ja ohjeet niiden käyttöön.

– Vastaanotolle tullaan maskissa. Näin tehdään meidän kaikkien yhteisen turvallisuuden eteen.

#