perjantai 25.9.2020 | 10:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulutus, koronakriisi ja kuntavaalit – Ville Skinnari luottaa Suomen selviämiseen

Emilia Tiitto
Ma 7.9.2020 klo 11:04

Lauantaipäivä on vasta alkamaisillaan, mutta Haapajärven torilla on jo elämää. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on saapunut paikkakunnalle, eikä vierailu Pohjois-Pohjanmaalla ole SDP:n poliitikolle suinkaan ensimmäinen.

– Terveisiä Nivalasta, mistä aamulla lähdin appivanhempieni luota. Pohjois-Pohjanmaa on minulle hyvinkin tuttua seutua, sillä asuin neljä vuotta Kuusamossa, missä työskentelin vuosina 2005-2009.

Entisenä jääkiekkoilijana Skinnari kertoo seuraavansa paljon urheilua, ja siksi hän pitääkin tärkeänä, että liikuntapaikoista pidetään huolta.

– Haapajärvelle ja Pohjois-Pohjanmaalle saapuessani olen ylpeä siitä, miten täällä liikunnasta pidetään kiinni. Talkoohenki sekä lapsista ja nuorista välittäminen näkyy: paras sote-apu on pitää ihmiset liikunnan avulla pois sairaaloista.

Peruspalveluihin liittyvät päätökset puhuttavat ihmisiä kaikissa kunnissa. Skinnarin mukaan hallitus on panostanut koulutukseen enemmän kuin ennen.

– 4800 aloituspaikan lisäyksellä estetään kokonaisen sukupolven syrjäytyminen, mikä on tällä hetkellä yksi Suomen suurimmista ongelmista.

Samalla hallitus kehittää oppisopimuskoulutusta.

– Jokaisen suomalaisen pitää saada 2. asteen koulutus.

Vierailullaan Skinnari toi kuulumisia niin puolueen puolelta kuin hallituksenkin joukoista.

– SDP kävi läpi onnistuneen sukupolvenvaihdoksen, ja minä sain jatkokauden puolueen varapuheenjohtajana.

Poikkeusaikojen jatkuessa Skinnari painottaa yhteisen kielen ja yhteisen selviytymistavan tärkeyttä.

– Vuosi sitten hallitusohjelmaa tehdessä kukaan ei osannut ajatella, minkälaista aikaa nyt eläisimme. Koronan myötä maailma on jo muuttunut tavalla, jota ei vielä edes nähdä. Hallitusohjelmassa ei tehty vain neljän vuoden vaan kahdentoista vuoden suunnitelma.

Uusi tilanne toi muutoksia myös aluepolitiikkaan: vanha ei enää palaa.

– Korona opetti, että asioita voi hoitaa ihan mistä vain Suomen kolkasta minne päin vain Suomea tai maailmaa. Se on mahdollisuus koko Suomelle.

Epävakaat olot saattavat saada monet ihmettelemään, kannattaako kuntavaaleihin edes lähteä ehdolle.

– Kannattaa. Kuntavaaleihin ehdolle asettuminen on isänmaallista työtä ja osa toimivaa demokratiaa, Skinnari vakuuttaa.

Elintarvikevienti on lähellä Skinnarin sydäntä, ja hänen tehtävänään onkin varmistaa, että suomalaiset tavarat pääsevät ulkomaille koronasta huolimatta.

– Meidän tulee ymmärtää, mitä kannattava vienti todellisuudessa tarkoittaa. Me haluamme myydä brändiä eli laadukkaita tuotteita, joista rahaa jää kaikille.

Suomen viennistä 60 prosenttia menee Euroopan unioniin.

– Sen valossa voimme miettiä, onko EU tarpeellinen ja elvytyspaketti sellainen, jota suomalaiset tarvitsevat. Kyllä on. Ja entäs Brexit, olisiko se vaihtoehtona hyvä vai huono? Sen myötä byrokratia lisääntyisi ja kauppa hidastuisi ja kallistuisi eli ehdottomasti huono.

Erityisen tyytyväiseksi Skinnarin tekee hallituksen panostus teiden kuntoon.

– Suomessa teiden kunnossapitoon sidotut sadat miljoonat eurot näkyvät Haapajärvelläkin 27-tien kunnostuksessa ja raiteissa. Ilman luotettavaa perusinfraa maailma ei toimi, Skinnari toteaa.

Teiden kunnon lisäksi ihmisiä puhuttaa tällä hetkellä turve. Hallitusohjelman myötä energiaturpeen käyttö on luvattu puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

– Turpeen merkitys energia-alalla on ollut tärkeä. Siirtymä tulee onnistumaan, koska osaaminen alalla on huippuluokkaa.

Skinnari nauttii silmin nähden vierailustaan Haapajärvellä, mistä hän jatkaa takaisin Nivalaan. Viikonlopun poliitikko aikoo viettää rennoissa merkeissä, joihin kuuluu muun muassa savusaunassa käyminen ystäväperheen kanssa.

– Olen asunut eri puolella Suomea ja maailmaa, eikä aina näin Haapajärveltä käsin nähdä, kuinka upea maa meillä on. Kriisin jälkeen Suomi tulee olemaan vahvoilla, sillä meillä on turvallinen ja luotettava maa, Skinnari lupailee.

#