perjantai 25.9.2020 | 08:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Elinkeinopolitiikkaan lisää potkua

To 3.9.2020 klo 18:30

Kansan syvät rivit ovat lähestyneet minua viime päivinä kaupan hyllyjen välissä ja puhelimitse. Huolena on ollut Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen säästöt. Minun on helppo ymmärtää hoitajia, joiden käsiparit eivät nykyisellä tahdilla tahdo riittää hoitotyöhön. Minun on myös helppo ymmärtää potilaita, joita hyppyytetään kunnasta ja luukulta toiseen ripoteltujen sotepalveluiden perässä.

Mutta minkäpä teet, kun alueemme terveydenhoitoon varatut budjetit hupenevat vuodesta toiseen. Kiinteistöissä on homepommeja, alueemme ikärakenne vääristyy ja erikoissairaanhoitomenot läppävikoineen ja lonkkaleikkauksineen kasvavat alituisesti. Samaan aikaan koko Selänteen alueella väkimäärä ja samalla veronmaksajat vähenevät muuttoliikkeen myötä. Alueemme verotus on myös maanlaajuiseti ottaen kärkipäässä. Eikä tämä ole pelkästään Selänteen alueen ongelma. Kiuruvedelläkin kunnan johto kutsui jo kaupunkilaisia avuksi ideoimaan ja etsimään säästöjä.

Niin kauan kuin minun muistikuvani piirtyvät tälle alueelle, on itketty milloin minkin lakkautetun palvelun perään. Täältä ovat lähteneet meijerit, uusien autojen liikkeet, suutarit, suurin osa kyläkouluista ja kyläkaupoista... Ja aina on jotenkin sopeuduttu ja peli on jatkunut säästöliekillä eteenpäin.

Ei siis tarvitse olla mikään kummoinen ennustajaeukko, joka kykenee povaamaan tulevaisuuden. Vaikka olen suorittanut lyhyen matematiikan, minun on helppo laskea, että tällä menolla on edessä krooninen näivetystauti näissä kunnissa. Säästäminen johtaa aina toimintojen supistumiseen. Toivottavasti olen täysin väärässä!

Kuntien virkamiesten ja poliitikkojen tulisi ensisijaisesti hommata kuntiin lisää teollisuutta ja työpaikkoja. Elinkeinopolitiikalle pitäisi antaa entistä elinvoimaisempi rooli. Tiedustelumatkoja ja oppia kannattaisi näissä asioissa hakea esimerkiksi Pyhännältä, Sievistä ja Kärsämäeltä. Jostain syystä siellä tuntuu olevan myönteinen pöhinä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden”grand old man”

#