perjantai 25.9.2020 | 09:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Välinpitämättömyyden vitsaus

To 3.9.2020 klo 15:30

Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin, kun löysin lenkkipolkuni varrelta, nurmea kasvavan pellon reunalta tyhjän, lyttyyn poljetun kaljatölkin.

Kyllä luulisi ihmisten näillä seuduin sen verran ymmärtävän, että teiden varsille heitetyt tölkit voivat päätyä pelloille, mistä ne voivat silppuuntua rehun sekaan. Ja tarvitseeko minun edes sanoa, mitä metallisilppu tekee lehmän sisuksille?

Jotta en hirveästi pistäisi tähän omiani, kysyin asiasta Ppky Selänteen eläinlääkäri Matti Tölliltä, joka kertoi minulle näin: ”Pelloille joutuvat tölkit aiheuttavat silppuuntuessaan riskin eläimille - erityisesti naudoille. Naudan luontainen syöntitapa on sellainen, että se ”lappaa” rehua kielellä isoina tukkoina suuhunsa ja näin rehun suojassa mahaan menee helposti myös teräviä esineitä”.

Hän jatkaa: ”Alumiinin ongelma on, että se ei ole magneettinen aine, jolloin rehunkorjuukoneet eivät tunnista sitä ja kone silppuaa tölkin säilörehun sekaan. Rehun seassa pötsiin joutuneet metalliesineet painuvat painavimpina pötsin ja verkkomahan pohjalle, terävät esineet alkavat pistää pötsin seinämän läpi keuhkoja ja sydäntä. Mikäli kyseessä on magneettinen esine, eläintä voidaan hoitaa syöttämällä sille muovilla koteloitu magneetti, johon esine tarttuu ja jää muovisakaroiden suojaan, mutta alumiiniset esineet eivät tartu magneettiin. Tilastoja tölkkien aiheuttamista ogelmista ei ole, mutta usein niiden jäänteitä löytyy ruokintapöydiltä, joten kyllä niitä lehmien mahaankin joutuu”.

Lopuksi Tölli muistuttaa, että myös muut luontoon jätetyt pellit ja lasit aiheuttavat vuositasolla useita haavoja ja vammautumisia lemmikkieläimille, hevosille ja tietenkin luonnoneläimille.

”Tämä on niin iso ongelma, että lähes joka viikonloppupäivystyksessä joutuu ompelemaan haavoja, jotka ovat aiheutuneet luontoon jätetyistä pellin- ja lasinpalasista”, hän kertoo.

Että sillä lailla. Vieläkö tekee mieli nakella roskia luontoon?

#