keskiviikko 23.9.2020 | 19:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Juurihoitoa

To 3.9.2020 klo 13:30

Elokuu on vaihtunut syyskuuksi. Millaiseksi syyskuuksi, sen nämä viikot näyttävät. Jostain syystä juuri syyskuussa tuntuu siltä, että luontokin alkaa näyttää syksyiseltä. Ei toki vielä tänään tai huomennakaan. Selvät merkit vuoden kallistumisesta loppuvuotta kohti ovat nähtävissä, päivä päivältä selvemmin.

Vuodet vierivät. Vuodet ja vuodenajat vaihtuvat.

Minun äitini syntyi loppuvuoden 1900 aikana. Siitä on aikaa jo 120 vuotta. Hän oli yksi niistä eteläpohjalaistaustaisista, joita aikoinaan muutti Nivalaan. Äitini syntyi 1900 Ylistarossa, joka on tuolla Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen lähituntumassa. Hän oli silloin vasta muutaman vuoden ikäinen, kun muutti vanhempiensa mukana Nivalaan.

Isäni on syntynyt 1903 Nivalassa, mutta eteläpohjalaistausta ja sukunimi Luhtasela on hänelläkin. Äitini on ollut omaa sukua Tammela.

Joskus sitä yhtyy oikein miettimään, että näinkö on. Niin äidin kuin isän puolelta eteläpohjalaisjuuret omaava pojankoltiainen. Näin on, eikä siinä ole mitään häpeämistä. Itse olen veljieni kanssa Nivalassa syntynyt ja kasvanut, mutta ei se eteläpohjalaistausta ole sen kummemmin elämänmenoon vaikuttanut.

Ikävuosien lisääntyessä sitä joutaa joskus tämmöisiäkin asioita miettimään. Ei kai siitä haittaakaan ole, että juurensa tietää, vaikkei paljon, jonkinlaisen pintaraapaisun vain. Parempi sekin kuin ei mitään.

Tottahan toki olen menneitten vuosikymmenten varrella silloin tällöin pysähtynyt tuumailemaan noitakin asioita, vaikka tiedot sukutaustoista ovat jääneet varsin vähäisiksi. Toki olen lukenut sen verran kuin on kohdalle sattunut taustoja eteläpohjalaisjuurista ja muuttoliikkeestä Kalajokilaaksoon satakunta vuotta sitten.

Vaikka silloin tällöin omista juurista haluaisi enemmänkin tietää, siihen toki olisi mahdollisuus. Omalla kohdalla on vain sattunut niin, että on ollut niin paljon muitakin kiinnostuksen kohteita.

Kaikki kunnia niille, jotka sukuaan ja juuriaan tutkivat. Mielenkiintoista se varmaan on.

Kirjoittaja on ajan ilmiöitä eläkeläisenä seuraavaentinen toimittaja.

#