sunnuntai 20.6.2021 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Natalia Pikkaraisen syysnäyttely vie valutekniikan astetta pidemmälle: "Värit ovat eläviä. Ne muodostavat hahmoja, jotka on osattava kuvitella valmiiksi"

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 1.9.2020 klo 15:17

Natalia Pikkaraisen syysnäyttely avautui Haapajärven kirjastossa keskiviikkona 2.9. Se sisältää yhdeksän akryylivärien kaatotekniikkalla eli valuvalla maalaustekniikalla tehtyä työtä, jotka on viety perustyöstä astetta pidemmälle.

– Olen maalannut koko kesän todella paljon. Pidän tästä tekniikasta ja olen halunnut kehittää sitä eteenpäin. Uusissa teoksissa on enemmän valmistaa tarinaa kuin perustekniikalla syntyvissä abstrakteissa töissä, Pikkarainen kertoo.

– Olen ollut koko kesän kotona Haapajärvellä, sillä koronan vuoksi en ole päässyt käymään Pietarissa vanhan äitini luona. Maalaaminen on helpottanut huoltani hänen puolestaan ja se on vienyt ajatuksiani muualle. Valutekniikka on ollut minulle eräänlaista taideterapiaa, hän jatkaa.

Pikkaraisen mukaan värit ovat eläviä. Ne muodostavat hahmoja, jotka on osattava kuvitella valmiiksi.

– Kun värejä valuttaa pohjan päällä, työtä jää katsomaan ja miettimään, mikä se on? Lopputulosta ei koskaan tiedä etukäteen. Värit voivat muodostaa vaikkapa puun tai perhosen, joka tuodaan sitten paremmin vain esille, hän kertoo.

Syysnäyttelyn teosluettelo:

1. Riikinkukko

2. Pisarat

3. Pikku perhonen

4. Syysinspiraatio (Vaahteranlehdet)

5. Höyhenet (triptyykki)

6. Vedenalainen valtakunta

7. Syksyn kasvot

8. Zen - puutarha

9. Sitkeus (Vanha puu tuulessa)

Tekniikkaa voi toki käyttää suunnitelmallisestikin, sen kertoo näyttelyssä mukana oleva, kolmiosainen teos Riikinkukko.

– Halusin tehdä riikinkukon ja siihen päästäkseni suunnittelin teoksen jokaisen työvaiheen huolella. Ensin valutin pyrstön, minkä jälkeen maalasin linnun paikalleen.

Pikkarainen kertoo pitäneensä kesällä Kumisevassa hyväntekeväisyystyöpajan, missä hän opetti kyläläisille valutekniikkaa ilmaiseksi.

– Paja kesti viisi tuntia ja siellä kävi paljon isovanhempia lastenlastensa kanssa. Päivä oli ihana ja niin lasten kuin isovanhempien työt onnistuivat hienosti. Nuorin osallistuja oli kahdeksanvuotias ja hänen työnsä oli aivan mahtava. Tekniikka sopii siis kaikenikäisille, ja lasten mielikuvitus näkee töissä yleensä paljon enemmän kuin aikuisen, rutkasti työiloa Kumisevasta saanut Pikkarainen kertoo.

Valutekniikkaa voi opiskella Jokilatvan opistossa viikonloppukurssina marraskuussa Pyhäjärvellä ja helmikuussa Haapajärvellä. Sitä on helppo oppia ja sitä voi käyttää erilaisille pohjille. Pikkaraisen mukaan laminaatti on jopa parempi pohjamateriaali akryylivärien kaatotekniikalle kuin tavallinen taidepohja.

– Kun tekniikka on opittu, sitä voi jatkaa helposti kotona.

Natalia Pikkaraisen syysnäyttely on kirjastossa esillä syyskuun loppuun.

#