keskiviikko 23.9.2020 | 20:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Kenelle ensimmäinen piikki

Pe 28.8.2020 klo 18:30

Kuluneella viikolla katseltiin Vesterisen Timon ja Kuoppalan Jukan kanssa marketin tuulikaapissa iltalehtien lööppejä. Otsikoissa reviteltiin ja arvuuteltiin, kenelle ensimmäiset koronapiikit pistetään jos ja kun sellaiset litkut aikanaan valmistuvat. Siinäpä sitä on päättäjille miettimistä. Kysymys on vähän samanlaisesta arvokysymyksestä, mitä meidän piti joskus opiskeluaikoina ratkoa. Tehtävässä väitettiin maapallon tuhoutuvan ja pelastavaan avaruusrakettiin, joka veisi toiselle hedelmälliselle planeetalle, mahtuisi vain kuusi henkilöä. Sitten tehtävään oli lueteltu pitkä litania erilaisia lähtijäehdokkaita kuten pappi, taiteilija, insinööri, maanviljelijä, rakennusmies, psykologi, lääkäri, maalari, toimittaja, puutarhuri, näyttelijä... Tehtävä tarjosi ryhmätyöskentelyyn mielenkiintoista ja hauskaakin arvokeskustelua, kun jokainen yritti perustella eri työntekijöiden yhteiskunnallista merkitystä.

Koronapiikkien pistojärjestyksessä punnitaan yhteiskuntien arvot. Jos päättäjät katsovat pelkästään tuottavuutta, piikki pistetään ensimmäiseksi yrittäjien, rakentajien ja pankkiirien kankkuun. Yhteiskunnan toimivuuden ja järjestyksen vuoksi taas piikitettäisiin ensin ministerit, sotilaat ja poliisit ja terveydenhoitohenkilökunta. Jos taas perusteluna on inhimillinen ajattelu, piikitetään ensin vanhukset, sairaat ja kaikki riskiryhmät. Tällaista inhimillistä henkeä olin aistivinani viime keväänä, kun yli 70-vuotiaat pistettiin kotiarestiin. Siinä haluttiin suojella aidosti riskiryhmiä.

Mihin me siinä lyhyessä tuulikaappikeskustelussa päädyimme? Totesimme yksissä tuumin itseironisesti, että meidän parasta ennen päivämäärä on mennyt umpeen ja koronapiikin tilalta meille ruiskutetaan vain rauhoittavaa lääkettä. No olisihan sekin eräänlaista välittämistä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man”

#