keskiviikko 23.9.2020 | 18:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Putki poikki?

Pe 28.8.2020 klo 15:30

Hallitus on nostanut esille niin sanotun eläkeputken (=työttömyysturvan lisäpäivät) poistamisen.

Etuuden poistamisen ajatellaan pitävän yhä iäkkäämmät töissä yhä pidempään ja lisäävän sitä kautta Suomen työllisyyttä ja verotuloja. Tavoite hyvä, keino huono.

Tunnen useita ikäihmisiä, jotka ovat jääneet ns. putkeen ajallaan, eikä yksikään heistä ole tehnyt sitä vasten tahtoaan, eikä myöskään ilosta hyppien. Kova, vuosikymmeniä jatkunut fyysinen työ vain on vaatinut veronsa, ja normaali työssäkäynti on ollut lopussa perin tuskallista. Ja koska elämän kuluttama kroppa ei ole ollut pätevä syy esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyyn, ”putki” on ollut heille suuri henkilökohtainen helpotus.

Jos ihmiset halutaan pitää työelämässä pidempään tai jos pienten lasten vanhemmat halutaan yhä aikaisemmin töihin vanhempainvapailta, työelämään olisi saatava aitoa joustoa. Uskon, että moni iäkkäämpi ihminen, vähän jo raihnainenkin, nauttisi työssäkäynnistä, jos hän voisi määritellä oman työaikansa ja -tehtävänsä kuntoaan vastaavaksi.

Uskon, että myös pienten lasten vanhemmat palaisivat mieluusti töihin, jos he voisivat aidosti tehdä aluksi lyhyempää työviikkoa. Joissain paikoissa tämä on jo mahdollista, mutta suurimmassa osassa ei. Yleensä lyhyempää työaikaa tekevät vanhemmat joutuvat suoriutumaan ihan samoista työtehtävistä kuin aina ennenkin, mutta väin vähemmällä työajalla ja -palkalla. Aito jousto jää siis kauniiksi ajatukseksi.

Jos ja kun työuria halutaan pidentää, soisin sen tapahtuvan työuran alkupäästä. Nuorethan niitä töitä tarvitsevat, jotta pääsevät elämän syrjään kiinni. Eihän siitä mitään tule, että he joutuvat loikkimaan pätkästä toiseen epävarmoissa oloissa jopa vuosikymmeniä. Perusta siinä sitten perhe ja asetu aloillesi - Sitten vielä ihmetellään miksi syntyvyys laskee koko ajan kuin lehmän häntä - höh!

#