keskiviikko 23.9.2020 | 19:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pyhäjärven seurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja Jani Heinineva hartauskirjoituksessaan: Lumipalloefekti

Su 30.8.2020 klo 10:00

Jeesus vastasi ja sanoi heille: ”Pitäkää usko Jumalaan.”

Mark. 11:22

Tiedän, että sä tiedät, kuinka lumiukko rakennetaan: lumipalloa pyöritetään lumihangessa, jolloin palloon tarttuva lumi suurentaa sitä. Simppeliä. Yhtä helposti pystyy huomaamaan, kuinka tuo lasten(mielisten) lumileikeissä tapahtuva ilmiö on totta myös elämässä ylipäätään. Elämän eri tilanteissa voi erilaiset tapahtumat, tilanteet ja valinnat saada aikaa kierteen, joka ruokkii itseään. Sen kohdalla on oltava tarkkana, onko kierre hyvä vai huono.

Jos joka aamu lähtee liikkeelle sanoen itselleen, että ”ei tästä tule mitään”, varmasti tämä ajatus kasautuu ja lannistaa. Mikäli aina tuijottaa elämänsä ongelmia, ei kohta enää näe muuta kuin ne ongelmat. Jos pään sisällä olevia murheita patoaa eikä vaikkapa puhu niistä, muodostuu niistä koko ajan suurempi ja suurempi taakka. Jos joka tilanteessa haluaa satuttaa, osaako enää kohta muuta? Lopulta, kuten liian ahneelle lumiukon tekijällekin, vastaan tulee tilanne, jossa asioista on kertynyt niin suuri pallo, ettei sitä voikaan enää liikuttaa.

On olemassa kuitenkin positiivinen kierre, joka vahvistaa paitsi itseään, mutta myös tuhoaa noita taakoiksi muodostuneita asioita: Usko. Vaikka usko olisi heikko tai olematon, sitä voi vahvistaa. Se rakentuu ja vahvistuu, kun sitä vaan uskaltaa käyttää. Surkuttelun ja negailun sijaan joka aamu voikin lähteä liikkeelle ajatuksella: ”Tuli mitä tuli, niin Jumala pitää minusta huolta”. Tämä ajatus tukeutuu siihen, että rakastava Jumala pystyy kaikkeen siihenkin, mihin me emme juuri nyt itse pysty. Jumalan avulla ne vaikeimmatkin jutut muuttuvat mahdollisiksi. Hän antaa voiman ja rohkeuden muuttaa elämän suuntaa ja tehdä oikeita ratkaisuja.

Jokainen voi valita, että laittaako liikkeelle elämässään negatiivisen vai positiivisen lumipalloefektin: Jumiutuako yksin kipuihin ja esteisiin vai jatkaako Jumalan vahvistamana ja voittamattomana niiden yli. Usko vahvistuu sitä käyttämällä. Aloita siis aamusi hyvällä aamiaisella ja luottamuksella Jumalaan. Siitä lähtee sellainen positiivinen kierre, jota et kadu ikinä.

#