tiistai 21.9.2021 | 14:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mika Myllylän patsas paljastetaan Haapajärvellä ensi perjantaina – Muistomerkkiä tulee täydentämään Myllylän menestyksestä kertova reliefi

Emilia Tiitto
Pe 21.8.2020 klo 10:00

Mika Myllylän patsashanke on edennyt patsaan julkistusvaiheeseen. Ensi viikon perjantaina teoksen päältä nostetaan huppu ja patsas paljastetaan yleisölle.

– Juhlaan on avoin kutsu kaikille ja toivotankin kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Kirjaston parkkialueelle mahtuu paljon ihmisiä, ja meillä on äänentoistolaitteet, joten turvavälit voidaan säilyttää, kertoo Haapajärven Kiilojen puheenjohtaja Ilkka Heinonen.

Kahdelta pidettävässä paljastustilaisuudessa puheenvuoronsa saavat Heinosen lisäksi kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski sekä kulttuuritoimenjohtaja Veijo Tikanmäki. Musiikista vastaa paikallinen yhtye Miukeli.

– Olemme yrittäneet saada paikalle myös Mikan aikaisia hiihtäjiä ja muita henkilöitä, mutta nähtäväksi jää, ketkä pääsevät paikalle.

Patsashanke on Heinosen mukaan edennyt viime vuonna laaditun aikataulun mukaisesti.

– Seppo Kalliokoski käy vielä ennen patsaan siirtoa Lapinlahden taidevalimolla viimeistelemässä patsaan. Hän yhdistää patsaan osat toisiinsa ja tekee hitsaustöitä, Heinonen paljastaa.

Torstaiaamuna patsas siirretään Haapajärvelle.

– Jalustakivi on vastikään halkaistu ja siirretään tänne ensi maanantaina Kurun kiviveistämöltä.

Torstaina kivi asetetaan oikealle paikalleen, ja sen päälle patsas, joka huputetaan perjantain paljastusta varten.

Projekti ei kuitenkaan pääty patsaan julkistamiseen. Syksyn aikana kirjastotalon seinään on tarkoituksena koostaa kohokuva eli reliefi, josta ilmenee Myllylän Olympia- ja MM-menestys.

– Reliefiin lisätään myös Myllylän hautapaikan koordinaatit.

Itse patsaaseen ei laiteta Myllylän nimeä, sillä patsas on muistomerkki, jota reliefin on tarkoitus täydentää.

– Reliefin suhteen rahoitus on vielä kesken, mutta jatkamme vielä mitaleiden ja minipatsaiden myymistä, Heinonen toteaa.

Heinosen mukaan monet ovat jo kovasti odottaneet patsaan paljastusta. Patsas on myös herättänyt monenmoista keskustelua.

– Patsaan ei alun perinkään ollut tarkoitus olla näköispatsas vaan muistomerkki. Näköispatsaasta onkin keskusteltu paljon, ja jokaisella saakin olla asiasta oma mielipiteensä, Heinonen sanoo.

Muistomerkin tarkoitus on herättää tunteita, ja Heinosen mukaan onkin sallittua, jos tunteita herää puolin ja toisin.

– Mielestäni Myllylän teot ja saavutukset ovat vertaansa vailla, Heinonen kiteyttää.

#