tiistai 22.9.2020 | 03:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ståhlbergin oppilaat aloittivat koulunsa upouusissa tiloissa Haapajärvellä – Tilaelementtitaloissa opiskellaan ainakin seuraavat viisi vuotta

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 14.8.2020 klo 06:30

Siinä se seisoo, keskellä entistä Koulukatua – uusi K.J.Ståhlbergin koulu.

Sanon ”uusi”, koska tilaelementeistä rakennettu koulu ei maallikon silmin juurikaan eroa perinteiseen tapaan rakennetusta koulusta. Toki siitä puuttuu perinteinen kivijalka, sillä elementit lepäävät tolppien päällä, mutta muuhun silmä ei kiinnitä huomiota.

Rakennusten sisäpuolelta eron huomaa vain lattiaa halkovista saumakohdista, missä elementit on kiinnitetty yhteen.

– Kyllä tämä on huomattava parannus entiseen, K.J.Ståhlbergin koulun rehtori Jari Saaranen sanoo ja kehuu uuden koulun valaisua ja ilmanvaihtoa.

Totta, koululla on helppo hengittää.

– Luokkiin on asennettu valmiiksi uusimmat opetusvälineet, käsienpesupisteet ja tussitaulut. Jokaisessa kerroksessa on oma ilmanvaihtokoneensa ja tilojen äänieristys on huippuluokkaa, hän jatkaa.

Uuteen kouluun on rakennettu A- ja B-siipi, kuten vanhassa koulussa. C-osa lisätään kouluun viikolla 40, kun palokunta pääsee muuttamaan lopullisesti uudelle paloasemalle.

– Palo- ja pelastustoimen käytössä olleet väistötilat otetaan koulun käyttöön ja sinne tulee muun muassa opettajain huone ja tilat kahdelle pienryhmälle. C-osan jatkeeksi on liitetty Koivuhaasta siirretyt väistötilat, johon tulee tekstiilityön luokka, Haapajärven kaupungin sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki kertoo.

B-osassa on neljä yleisopetustilaa ja yksi pienryhmätila sekä ruokala, johon mahtuu 100 oppilasta kerrallaan syömään.

– C-osan valmistumiseen saakka myös opettajat käyttävät sitä taukotilanaan, minkä lisäksi ruokalassa on mahdollista pitää kokouksia. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on ruokalassa eli tila on tehokäytössä puoli seitsemästä aamulla vartin yli viiteen iltapäivällä.

Kaksikerroksisessa A-osa on täynnä luokkahuoneita, minkä lisäksi sieltä löytyy terveydenhoitajan, erityisopetuksen ja koulupsykologin ja -kuraattorin työtilat.

– Teknisen työn tunnit pidetään jatkossa St-tuotteen tiloissa, jotka sijaitsevat ihan koulun vieressä. Liikuntatunteja pidämme ulkona niin paljon kuin suinkin mahdollista, minkä lisäksi käytämme muun muassa Monitoimitaloa ja Jäähallia liikuntatunneilla, Saaranen kertoo.

Vanhan koulun piha-alueet ja urheilukenttä ovat käytössä edelleen, vaikka muutoin vanhalla puolella ei olekaan opetusta.

– Uusi koulu on kengätön koulu, minkä lisäksi pidämme jatkossa luokissa vain aivan välttämättömimmät tavarat. Näin vältämme turhaa pölyn, hiekan ja moskan tuomista sisälle kouluun ja estämme pölyn kerääntymistä pinnoille, Saaranen sanoo.

Koska K.J.Ståhlbergin koulu seisoo nyt keskellä vanhaa Koulukatua, sitä kautta ei enää voi oikaista yläkoululle.

– Toivomme, että ihmiset etsisivät suosiolla korvaavia reittejä ja käyttäisivät mieluummin pääteitä esimerkiksi juuri yläkoululle mennessään, Saaranen ja Tikanmäki sanovat.

– Pyrimme vähentämään moottoriliikenteen minimiin koulumme ympäriltä, ja pyydämme oppilaitammekin kulkemaan kouluun mieluusti joko kävellen tai pyörällä, olemmehan me liikkuva koulu.

Haapajärven kaupunki on tehnyt alustavan päätöksen, että K.J.Ståhlbergin koulua käydään tilaelementtitaloissa ainakin seuraavat viisi vuotta.

– Suunnitteluryhmä kokoontui tällä viikolla ensimmäisen kerran ja siellä mietimme koulun tulevaisuutta pidemmälle, Tikanmäki sanoo.

– Tilat ovat tehneet meihin positiivisen vaikutuksen jo näin lyhyessä ajassa. Päiväkoti Kartanolle rakennetaan myös samanlaiset tilat samalla viiden vuoden tähtäimellä, hän jatkaa.

Uusien tilojen käyttökustannukset ovat noin 380 000 euroa vuodessa, kun vanhan koulun käyttökustannukset olivat aikaisemmin noin 400 000 euroa vuodessa.

K.J.Ståhlbergin koulu siirtyi väistötiloihin 6.4.2020 alkaen, kun koulun aiemmissa tiloissa tehdyissä sisäilmatutkimuksissa ilmeni muun muassa epäpuhtauksia sisäilmassa, koholla olevia VOC- ja PAH-pitoisuuksia sekä mikrobivaurioita ala- ja välipohjarakenteissa ja ulkoseinärakenteissa.

Korona ja koulu

Koronan ehkäisemiseksi K.J.Ståhlbergin koululla panostetaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien turvaväleihin, käsien pesuun ja pintojen desinfiointiin.

– Koulussa on nyt huomattavasti vähemmän neliöitä kuin ennen, mikä asettaa meille tiettyjä haasteita, mutta kyllä tästä selvitään, rehtori Jari Saaranen kertoo.

Koronan vuoksi kaupunki toivoo edelleen, ettei ketään ylimääräisiä henkilöitä tulisi koululle ilman pätevää syytä.

– Ymmärrämme toki, että uusi koulu kiinnostaa kuntalaisia, mutta annetaan koululaisille koulurauha. Vanhemmat pääsevät tutustumaan kouluun paremmin syksyn kodin ja koulun päivänä, mikäli koronatilanne pysyy rauhallisena.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen tartuntataudeista vastaava lääkäri Marja-Riitta Knaappila opastaa oppilaita ja vanhempia seuraavasti:

– Oireiset testataan. Jos epäilee allergiaa, sen hoitoa kannattaa tehostaa, ja jos tämä auttaa, ei tarvitse testata.

– Kotona ollaan kunnes oireet helpottaneet, vaikka testi olisi negatiivinen. Testituloksen saamiseen asti testattu on kotona ja voi palata kouluun, jos oireet helpottanet ja testi on negatiivinen.

#