perjantai 25.9.2020 | 09:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Arttu Kokkonen kasvoi repunkantajasta riistamieheksi – Metsästyskausi käynnistyy pikkuhiljaa

Kaija Tuompo
Pe 14.8.2020 klo 10:00

Kesä on pikkuhiljaa kääntymässä syksyn puolelle. Aurinko paistaa kuitenkin vielä lämpimästi, kun istahdanpyhäjärvisenArttu Kokkosen kanssa jutustelemaan hänen harrastuksestaan.

Arttu on 20-vuotias nuorimies, joka on pienestä pojasta asti kulkenut isän matkassa metsässä. Näin ollen oli varsin luontevaa, että riistanhoidosta ja metsästyksestä tuli myös hänelle tärkeä harrastus.

– Olin alkuun metsästysreissuilla isän repunkantajana, mutta 2012 suoritin itse metsästyskortin ja liityin Lamminahon Erän metsästysseuraan.

Eränkäyntiharrastus, ainakin Kokkoselle itselleen, on paljon muutakin kuin vain saaliin ampumista.

– Oikeastaan se on vain pieni osa kokonaisuutta. Tärkeämpää on luonnossa liikkuminen ja eläinten hyvinvoinnin havainnoiminen, hän jatkaa.

Harrastus on myös ympärivuotinen, vaikka varsinainen metsästyskausi rajoittuukin pääosin elo-helmikuun väliin. Metsästyskauden ulkopuolella koulutetaan koiria ja pidetään niiden kunnosta huolta. Samalla pidetään yllä myös omaa kuntoa ja harjoitellaan aseenkäsittelyä ja ammuntaa radalla.

– Eläimiä ruokitaan ja mm. hirville viedään nuolukiviä metsään. Kaikki metsästysseuroissa mukana olevat osallistuvat myös seuran talkootoimintaan. Metsästysseuralla on hyvin monipuolista toimintaa, joka ei rajoitu vain pelkkään metsästykseen Arttu Kokkonen toteaa.

Vaikka Kokkonen onkin liikkunut ihan lapsesta asti luonnossa, hän on huomannut, miten hänen arvostukseni luontoa ja eläimiä kohtaan on lisääntynyt metsästyksen myötä.

– Metsään ei mennä niin vain hakemaan sitä päivällispaistia. Se tulee jos on tullakseen, mutta ei haittaa, vaikka välillä palaakin kotiin ilman saalista. Luonnossa tapahtuu niin paljon asioita, että jo pelkästään siellä liikkuminen eri vuodenaikoina on antoisaa, kertoo Kokkonen.

Jutusteluamme taustoittaa silloin tällöin kuuluva koiran haukku. Artulla ja hänen isällään on ajokoiran lisäksi kolme labradorinnoutajaa, joista nuorin on vielä opiskeluvaiheessa lintumetsälle. Koirat ovat valppaina aina metsälle lähdön suhteen, mutta nyt ollaan erityisen valppaita, onhan isännät jo aamuyöllä vetäneen metsästyskamppeet päälleen, mikä on merkki siitä, että kohta päästään metsään. Miehet ovat siis jo avanneet jahtikauden kyyhkymetsällä.

– Tästä se taas alkaa, ensin kyyhkypassissa, sitten vajaa parin viikon kuluttua sorsastus, syyskuussa pääsee jänismetsälle ja lokakuussa alkaa hirvenmetsästys. Syyskuun alussa saadaan tieto, milloin tänä vuonna alkaa metsäkanalintujen jahtikausi, kertoo Arttu Kokkonen.

Monipuolisuutensa vuoksi Kokkonen suosittelee tätä harrastusta kaikille joita luonnossa liikkuminen kiinnostaa.

Harrastukseen pääsee mukaan suorittamalla metsästäjätutkinnon. Metsästäjätutkinto on kirjallinen koe, johon jokaisella halukkaalla on oikeus osallistua. Kokeen kysymykset pohjautuvat Metsästäjän oppaaseen. Joillakin paikkakunnilla järjestetään myös metsästäjäkursseja, joiden jälkeen voi osallistua kokeeseen.

Metsästystä valtion lupa-alueilla voi harrastaa kuulumatta metsästysseuraan, kunhan on hankkinut asianmukaiset luvat. Mikäli on kiinnostunut metsästysseuratoiminnasta ja asuu paikallisen metsästysseuran alueella, kannattaa olla yhteydessä seuran puheenjohtajaan. Hän osaa opastaa, miten heidän seurassaan toimitaan uusien jäsenten liittymisen suhteen ja millaiset kausi- ja liittymismaksut seuralla on. Eränkäynnillä on pitkät perinteet Suomessa ja se sopii myös nykyaikaiseksi, henkistä ja fyysistä hyvinvointia ylläpitäväksi, luonnonläheiseksi harrastukseksi. Jokainen metsästäjä voi osaltaan tukea riistan- ja luonnonhoitoa esimerkiksi osallistumalla riistalaskentoihin ja vieraslajien kontrollointiin.

#