perjantai 25.9.2020 | 09:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki kolumnissaan: Paljon porua viivasta ja sen väristä

Pe 7.8.2020 klo 15:30

Kuten jo viime viikolla kerroin, lomalla tuli ajeltua aika paljon ”pilliä” pitkin kotimaan teitä. Samalla reissulla törmäsin ensimmäistä kertaa myös uusiin, valkoisiin sulkuviivoihin ja voi että miten ne ottivatkin minua pannuun!

Oma pääknuppini on ehdollistunut niin totaalisesti vanhaan keltaiseen väriin, että uudenvärisen viivan tunnistamiseen piti mielestäni keskittyä kohtuuttoman paljon. Luonnollisesti se kaikki oli pois muun liikenteen huomioimisesta (onneksi ei sattunut mitään).

No kai tähänkin tottuu, kun ei muuta voi, mutta aikaa se vie.

Sitäkin ihmettelen, miten pelkästään valkoiset sulkuviivat toimivat talvella? Villi arvaukseni on, etteivät ne toimi. Naapurimme Ruotsi osaisi ehkä valistaa meitä tästä asiasta, sillä siellä tiemerkinnät ovat pääasiassa valkoisia. Norjassa sen sijaan käytetään myös keltaista väriä, mutta sehän ei olekaan EU-maa. Miten asia lienee Irlannissa?

No miksi niiden sulkuviivojen sitten pitää nykyään olla valkoiset? Kuulemma siksi, koska se on eurooppalainen tapa ja koska konenäkö erottaa valkoisen keltaista paremmin (tässä kohti voitte kuvitella, kuinka hypin tasajalkaa ja riivin hiuksia päästäni).

Ihan yhtä hyvin muu Eurooppa olisi voinut ottaa käyttöönsä keltaisen värin meidän tapaamme, sillä sekin on yhtä lailla eurooppalainen tapa.

Konenäkökään ei nyt ihan vakuuta, sillä käsittääkseni niin sanottujen kuskittomien autojen ilmaantuminen teillemme on edelleen aika pitkissä kantimissa. Tässä asiassa voin toki olla väärässäkin. Korjatkaa toki, jos olen.

Summa summarum, en tykkää. Mitä mieltä sinä olet asiasta? Laita vaikka tekstari ja kerro se muillekin.

#