perjantai 25.9.2020 | 10:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Pomppulenkkareilla lisää juoksunopeutta

Pe 7.8.2020 klo 18:30

Pyörähdin tässä kesällä Ruuskan kyläkaupassa Parkkilassa. Porisimme Hiunun Markon ja Prestin Matsin kanssa juoksukengistä ja samalla äimistelimme mihin tämä juoksuaika vielä päättyykään. Maailmalla on keksitty nimittäin joustopohjaisia lenkkareita, joilla pääsee loikkimaan kuin kenguru konsanaan. Ihmekenkien avulla on paineltu maratonkin alle kahden tunnin. Kimmoisille lenkkareille ei ole ilmeisesti vielä saatu hyväksyntää virallisissa kisoissa. Se on kuitenkin selvää, että välinekehitys jatkuu kaikissa lajeissa. Hyvä esimerkki on seiväshyppy. Muistan vielä hyvin 60-luvulla, kun Niemelän Mauno Haapajärvellä hyppäsi jäykällä alumiiniseipäällä. Sitten tuli markkinoille taipuisat lasikuituseipäät. Myöhemmin seipäiden ominaisuuksia on parannettu lisäämällä niihin hiilikuitua. Tuotekehityksestä huolimatta tämän päivän hyppytulokset ovat olleet kotimaassa vaatimattomia. Verrattuna nykypäivän tuloksiin, Erosen Jarmon noin 40 vuotta sitten hyppäämä seivästulos 525 olisi edelleen Suomen kärkikastia. Myöhemmin haapajärviset Latvalan veljekset Mikko ja Toni taivuttivat seipäillään maailman huipulle. Mikko hyppäsi peräti 566 cm heinäkuussa 2001.

Sama ilmiö on toistunut juoksuaikojenkin kohdalla. Eräänä aamuna juoksin Vaitiniemen Timon kanssa aamulenkillä. Ihmettelin Timon kovaa juoksukuntoa ja aloin kyselemään hänen juoksutaustaansa. Timo kertoi juosseensa aikoinaan 3000 metrin esteet aikaan 9.18. Se taisi olla silloin 80-luvulla. Timon juoksemalla ajalla sijoituttaisiin vieläkin viiden sakkiin Suomessa.

Tulostason hiipumiseen on varmasti monta syytä. Lajeja on tullut roppakaupalla lisää ja harjoitteluun kuuluva tuskan sietäminen taitaa olla monelle nykynuorelle liikaa. Ja kyllä se täytyy tunnustaa omallakin kohdalla, ettei sitä jaksaisi itseään enempää rääkätä. Mutta mikä sen mukavampaa kuin reipas kuntoliikunta ja etenkin palloilulajeissa. Näissä jokamiehenluokissa saa tohista menemään omalla mukavuusalueella.

Kirjoittaja kantaa titteliä: ”Selänne-lehden grand old man”

#