lauantai 26.9.2020 | 23:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Fiat 1100D on varsinainen hyvän mielen auto, se herättää liikenteessä huomiota ja saa ihmiset hyvälle tuulelle

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 7.8.2020 klo 14:00

Haapajärvisen Alex Junnikkalan Fiat 1100D ”ruplattaa” tasaisesti, suorastaan herttaisesti Oksavan uimarannalla. Olemme juuri ajaneet rannalle kuvaamista varten, eikä italialaiselta kaunottarelta mennyt kuin muutama minuutti hurmaamiseeni, vaikka se ikäneito jo onkin.

Vastikään myllytetty maalipinta on kuin pakasta vedetty, kromi kiiltää ja auto tuoksuu sille, mille kaikki vanhat autot tuoksuvat - meriheinälle.

– Sitä käytettiin ennen autojen penkkien täytteenä. Sieltä se tuoksu tulee.

Kaunotar käy ja kulkee tasaisen vaivattomasti. Itse en kuitenkaan uskaltaudu auton rattiin, sillä Fiatissa on rattivaihteet, mitä en ole nähnyt kuin elokuvissa. Auton sisämelu on vaikuttava ja autossa keskustelu on pakko käydä puoleksi huutamalla. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä mitään muuta en 55-vuotiaalta odottanutkaan. Kerrassaan mainio peli!

– Tämä on harvinainen auto Suomessa, eikä näitä tietääkseni liiku Suomen teillä kuin ihan muutama. Fiat saa vastaantulijat hymyilemään ja nostamaan meille peukkua, Junnikkala kertoo ja painaa kaasua, kun olemme niin sanotusti rundilla. Tuuli suhisee ikkunoissa ja jousitetuilla penkeillä on pidettävä varansa, ettei mutkassa kaadu minne sattuu.

Alex Junnikkala löysi silmäteränsä Kokkolasta alkuvuodesta.

– Minulla on entuudestaan Fiat 127, mutta halusin itselleni myös sellaisen auton, jollaista ei aivan joka päivä muilla näe.

– Tykkään Fiateista, koska niiden koneet ovat niin varmoja. Ne eivät mene hetkessä rikki, vaikka nesteet kävisivät kesken matkan vähiin.

Junnikkalan Fiat 1100D:llä on ajettu vain hieman alle 20 000 kilometriä ja suurimman osan 55 vuodestaan se on majaillut Turussa, ensimmäisen omistajansa hellässä huomassa.

– 15 vuoden sisään sillä on ajettu vain 200 kilometriä, Junnikkala laskee auton papereiden perusteella.

Turusta Fiat siirtyi kuusi vuotta sitten Kaarinaan ja sieltä Kokkolaan, mistä Junnikkala aarteensa löysi. Kaupan päälle hän sai samalla kertaa itselleen myös toisen samanlaisen auton - varaosiksi.

– Koska malli on liikenteessä harvinainen, sen varaosat ovat kiven alla ja niitä saa metsästää netistä ihan Italiaa myöten. Tämä malli on ollut aikoinaan niin sanottu keskiluokan perheauto ja hintatasoltaan kalliimpi, minkä vuoksi niitä on myyty aika vähän.

Museorekisterissä Junnikkalan Fiat 1100d on ollut vuodesta 1994, ja on senkin vuoksi täysin alkuperäisessä kunnossaan.

– Ajan patina saa ja sen pitääkin näkyä museoautossa, hän summaa.

Vaikka Junnikkalan Fiat onkin nyt moitteettomassa kunnossa, pientä laittoa se on vaatinut.

– Puolisoni Carolan veljellä on Parkkilassa hyvä talli, missä autoja on hyvä laittaa. Töitä on tehty pääasiassa hänen kanssaan, ja toki muidenkin kavereiden, hän kertoo ja kiittää ystäviään hyvästä avusta.

Kahden Fiatin lisäksi Junnikkalalla on uudempi Volvo.

– Sillä ajetaan talvella ja silloin, kun tarvitaan vähän nykyaikaisempaa kuljetusta, Junnikkala sanoo.

Fiat 1100D

italialaisen Fiat-yhtymän valmistama, keskikokoluokkaan sijoittuva henkilöauto, joka oli tuotannossa vuosina 1953–1969.

1 098 kuutiosenttimetrin tilavuuksinen moottori oli 48 SAE-hevosvoiman tehoinen, 4 800 r/min kierrosnopeudella. Keskikulutus oli kahdeksan litraa bensiiniä sataa kilometriä kohden.

Auton henkilöluku oli neljä ja omamassa 880 kilogrammaa. Huippunopeudeksi saavutettiin 120 km/h.

Automallin seuraajia ovat Fiat 124 ja Fiat 128.

Lähde: Wikipedia

#