perjantai 25.9.2020 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kolme sukupolvea muutti Kärsämäelle ja koki uusia tuulahduksia, kuten yhteisöruokailua ja lupiinitalkoita

Outi Levä
Pe 7.8.2020 klo 11:10

Vuonna 1973 Irma Isola muutti Kärsämäeltä Ruotsiin.

– Lähdin, kun sisko tuli hakemaan. Asuin Nackassa ja olin töissä LM Ericssonilla, sanoo Irma.

Nacka oli aikaisemmin kaupunki, mutta 1970-luvun alun kuntauudistuksessa kaupunkinimitys otettiin pois ja nykyisin se on yksi Tukholman taajamista.

Tumbassa, Ruotsissa asui myös Pielavedeltä muuttanut Tapio Kumpulainen. Hänkin oli muuttanut sinne veljensä mukana, asui veljensä kanssa ja työskenteli metallialalla. Nuoret tapasivat suomalaistansseissa. Perhe perustettiin ja Irmankin sukunimi muuttui Kumpulaiseksi.

– Aika pian me muutettiin yhteen ja asuttiin Tukholmassa, sanovat Kumpulaiset.

Kymmenen vuotta myöhemmin he asuivat Botkyrkassa. Se sijaitsee lounaaseen Tukholmasta ja kuuluu Tukholman lääniin ja Södermanlandin maakuntaan. Sen noin 90 000 asukkaasta lähes 60 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Kumpulaiset päättivät palata Suomeen. Perhe oli kasvanut kahdella lapsella. Jani-poika oli 4-vuotias. Hän sanoo, ettei osannut sanaakaan ruotsia, mutta Irma-äiti korjaa, että osasithan sinä yhden: godis, karkki.

– Muutimme Lohjalle vuonna 1983. Olihan se rohkea päätös, sillä työpaikkoja meillä ei ollut. Saimme asunnon uudesta rivitalosta.

Irma työskenteli perhepäivähoitajana ja Tapio sai metallialan töitä.

– Sitten ostettiin oma talo. Siihen saatiin helposti lainaa, olihan me sitä varten kovasti säästettykin.

Myöhemmin Irma sai Espoosta lastenhoitajan viran, josta jäi eläkkeelle kahdenkymmenen työvuoden jälkeen. Perhe muutti Espooseen kerrostalo-osakkeeseen. Taloon oli tulossa kallis putkiremontti ja Kumpulaiset päättivät, etteivät halua enää lainoja maksella. Niinpä he myivät asunnon ja ostivat osaomistusasunnon läheltä Janin ja hänen vaimonsa Jennyn perhettä Vantaalta, jossa he asuivat kahden lapsensa kanssa. Viime kesänä Kumpulaiset ostivat talon Kärsämäeltä.

– Minähän olen täältä kotoisin, täällä asuu minun sukua, äiti ja velipoikia. Tämä on rauhallinen paikka. Edes nelostien melu ei taloon kuulu, vaikka melkein vierestä kulkee, perustelee Irma ja Tapio jatkaa:

– Halusimme rauhallisempaan paikkaan. Minä olen syntynyt Pielavedellä maatilalla ja olemme käyneet siellä pääkaupunkiseudulta käsin pari kertaa vuodessa. Täältä sinne on vain sata kilometriä ja voimme käydä paljon useammin.

Jani työskenteli rakennuksilla ja Jenny teki kolmannen sektorin töitä. Pariskunnalla on kaksi lasta, 12-vuotias Aida ja 9-vuotias Dani. Vanhemmat päättivät, että isovanhempien perässä muutetaan Kärsämäelle, ensin Jenny lasten kanssa, myöhemmin myös Jani.

– Kerrostaloon, jossa asuin, oli tulossa putkiremppa ja sen jälkeen koko talo on menossa myyntiin, sanoo Jani.

– Me olimme nähneet jo kaiken. Kaupungin syke ja kiire kyllästyttivät, sanoo Jenny tyytyväisenä. Asuminen on nyt järjestetty väliaikaisratkaisuin, sillä asunnot, johon he asettuvat, valmistuvat vasta elokuun puolessa välissä.

Muuttopäätökseen muu perhe on silminnähden tyytyväinen, paitsi Aida:

– Tyhmää, hän puuskahtaa. Kaikki kaverit jäivät. Uusia ei vielä ole löytynyt, mutta yksi uskollinen kaveri on, Nata. Sille Aida opettaa uusia temppuja niiden kahdenkymmenen lisäksi, jotka se jo osaa.

Dani huoltaa potkulautaansa. Hänellä on kavereita jo paljon. Perhe kiittelee vuolaasti uuden asuinkuntansa palveluita. Irma ja Jenny ovat jo ilmoittautuneet joogaan.

– Minä olen mukana höntsäporukassa, joka aloitti erilaisten pallopelien pelaamisen. Täällä kaikki on lähellä. Frosteruksen koulun leikkipaikat ovat niin monipuoliset, ettei kaupungeissakaan kouluissa ole vastaavia, sanoo Jenny.

Uudet ihmiset tuovat mukanaan uusia tuulahduksia. Perheellä on ihan yksityisiäkin suunnitelmia, mutta idearikas Jenny, fb:ssä Jenny Aili Christiina, toivoisi, että Kärsämäellä alettaisiin järjestämään yhteisöruokailuja ja kitkettäisiin vieraslajit, varsinkin lupiinit, yhdessä. Maa- ja metsätalousministeriön vieraslajiohjelman mukainen rahoitushaku aukeaa syksyllä.

#