perjantai 25.9.2020 | 10:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Selänteen alueen infektiotilanne on pysynyt rauhallisena koko kesän – Ppky Selänne ohjeistaa noudattamaan edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja turvavälejä

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 7.8.2020 klo 07:00

THL:n koronatilastoissa näkyy Reisjärven 12 tartuntaa Selänteen alueelta. Uusia tartuntoja ei ole ollut kesän aikana, eikä tehohoitoa vaatineita tapauksia ole ollut.

– Toistaiseksi on alueellamme tehdyillä toimenpiteillä saatu rajattua tartuntojen leviäminen, eivätkä todetut tartunnat ole lähteneet laajenemaan isommiksi tartuntaketjuiksi, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen tartuntataudeista vastaava lääkäri Marja-Riitta Knaappila kertoo.

– Myös laitosepidemiat on saatu onneksi toistaiseksi estettyä. Kokonaisuudessaan tähän asti on pärjätty hyvin. Varmasti iso tekijä on ollut se, että ihmiset ovat noudattaneet ohjeita hygieniasta ja kokoontumisrajoituksista ja turvaväleistä tunnollisesti. Toivotaan, että tämä jatkossakin toteutuu, hän jatkaa.

Ppky Selänteen infektiopoliklinikka on toistaiseksi Pyhäjärvellä suljettu, koska koronatapauksia ei ole alueella kesän aikana ollut ja infektioiden suhteen on ollut kesällä muutenkin rauhallista.

– Infektiopotilaat hoidetaan tällä hetkellä omissa kunnissa päivystyksessä. Potilaat soittavat päivystykseen ja hoitaja arvioi, tarvitseeko tulla paikan päälle vai voidaanko asia hoitaa puhelinkonsultaation perusteella, Knaappila sanoo.

Syksyn varautumisen osalta Ppky Selänteessä seurataan infektiotilannetta. Pyhäjärven infektiovastaanotto avataan tarvittaessa uudelleen, jos koronatapauksia alkaa valtakunnallisesti tai alueellisesti ilmaantua enemmän tai infektiopotilaiden määrä muuten kasvaa syksyn mittaan.

– Tartunnanjäljittäjiä on koulutettu lisää, jotta altistuneet saadaan nopeasti kartoitettua ja ohjattua karanteeniin ja tarvittaessa testaukseen, Knaappila kertoo.

Lähiaikoina selviää myös valtakunnallinen suositus maskien käytöstä.

– Tällä hetkellä maskeja käyttävät Selänteen päivystyksessä ja poliklinikan vastaanotoilla niin asiakkaat kuin henkilökunta.

Koronatestauksia tehdään arkipäivinä Pyhäjärvellä, Haapajärvellä ja Reisjärvellä. Viikonloppuisin testiin pääsee tarvittaessa Soiteen, Oulaskankaalle tai OYS:iin.

– Kynnys testaukseen on matala, koska ilman testausta ei voi koronainfektioita erottaa tavallisesta flunssasta. Myös vatsaoireet, kuten ripuli ja pahoinvointi voivat olla koronavirusinfektion oireita.

Ppky Selänne ohjeistaa noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja turvavälejä edelleen.

– Koulujen alkaessa on infektioiden torjunnan kannalta tärkeä, ettei töihin, kouluun tai hoitopaikkaan mennä sairaana. Näin estetään muidenkin infektioiden leviäminen, Knaappila muistuttaa.

– Myös matkustamista ulkomaille kannattaa harkita tarkkaan ja keskustella työnantajan kanssa etukäteen mikä vaikutus matkustamisella on työhön paluuseen esim. tiettyihin riskimaihin liittyen. Kannattaa seurata THL:n ja muiden viranomaisen uutisointia ja päivityksiä myös matkustamisen suhteen, hän jatkaa.

”Myös matkustamista ulkomaille kannattaa harkita tarkkaan ja keskustella työnantajan kanssa etukäteen mikä vaikutus matkustamisella on työhön paluuseen esim. tiettyihin riskimaihin liittyen”

#