perjantai 25.9.2020 | 09:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Moottorit murisivat ja kromi kiilsi Pyhäjärvellä viime viikonloppuna, kun harrasteajoneuvot esittäytyivät Emolahti Meetingissä

Kaija Tuompo
Ti 4.8.2020 klo 11:31

Elokuu alkoi aurinkoisissa merkeissä ja kokosi runsaasti väkeä ihailemaan harrasteautoja ja moottoripyöriä Emolahden campingalueelle.

Emolahti Meeting järjestettiin jo yhdeksättä kertaa ja järjestelyistä vastasivat tänäkin vuonna Pyhäsalmen kaivoksen moottorikerho ja Rigidheads MC North, yhdessä Emolahti campingin kanssa.

Tapahtuma on lisännyt suosiotaan vuosi vuodelta ja tänä vuonna esille oli tuotu reilut 50 autoa ja noin 60 moottoripyörää. Katseltavaa ja ihailtavaa siis riitti jokaiseen makuun. Osa autoista oli jo viimeisen päälle hienoon kuntoon entisöityjä, osassa työt olivat vielä vähän kesken. Ajoneuvoissa oli paljon hienoja yksityiskohtia, joita nykypäivän kulkupeleistä ei enää löydä. Vanhoissa autoissa on sielukkuutta ja omistajilleen ne ovat selkeästi muutakin kuin kulkuvälineitä. Autoihin käytetään runsaasti aikaa, ja erään harrastajan mukaan kaikki liikenevät rahat ja joskus jopa enemmänkin.

Monet autoharrastajat käyvät ympäri Suomea järjestettävissä harrasteautotapahtumissa tapaamassa toisiaan, esittelemässä kalustoaan ja samalla jakamassa omaa osaamistaan ja ideoita toisilleen.

Näissä tapahtumissa, kuten nytkin, toki kilpaillaan myös yleisön suosiosta ja parhaat moottoripyörät ja autot palkitaan.

Meetingeihin oli saapunut myös kajaanilainen Panu Kilpeläinen, seuralaisensa Heli Tervon kanssa. Kilpeläisen Ford Fairlaine Kustom 1956 on monia palkintoja voittanut kaunotar.

Hän on hankkinut Texasista vuonna 1990 Suomeen huonossa kunnossa tuodun auton itselleen 2008. Kilpeläinen kustomoi auton nykyiseen kuntoonsa ja rekisteröi sen Suomeen vuonna 2017.

Auton kunnostuksessa on käytetty kierrätysmateriaalejakin. Taka- ja siipivaloista löytyy mm. Ford Falconin ja Ford Anglian osia, takaikkunassa on hyötykäytetty vanhainkodin kattoikkunaa.

– Tämä harrastus vie täysin mukanaan. Näissä autoissa on kauneutta jota uusissa autoissa ei ole. On mukavaa, että muutkin huomaavat ja arvostavat kovan työn tuloksen. Erityisen iloinen olen ykköspalkinnosta, jonka voitin viime vuonna Lahdessa. Kakkoseksi tullut auto oli nimittäin voittanut Ruotsissa Pohjoismaiden 1. palkinnon, kertoo Panu Kilpeläinen.

Emolahti Meeting ei ole pelkästään hienojen autojen ja moottoripyörien tapahtuma, vaan ohjelmaa löytyi koko perheelle. Alueella oli rompetori, josta löytyi monen moista vanhaa mielenkiintoista ihailtavaa ja ostettavaa. Lapsille oli järjestetty omaa tekemistä ja mm. lokari-autot pörräsivätkin ahkerasti niille varatulla radalla.

Paikalla oli myös yksi Suomen tunnetuimpia pinstraippareita. Platu on kansainvälisiäkin prätkä-, auto- ja tatuointitapahtumia kiertänyt taiteilija, jonka sivellin taituroi kuvia niin nahkarotseihin, käsilaukkuihin, postilaatikoihin, kypäriin, kuin autoihin ja moottoripyöriinkin. Myös rock`n roll -henkisiin sisustustuotteisiin ja vaatteisiin ihastuneet löysivät itselleen 50-luvun tyylin asuja paikalla olleesta telttamyymälästä.

Tämän jo perinteeksi muodostuneen tapahtuman sponsoreina ja yhteistyökumppaneina oli iso joukko paikallisia yrityksiä, joita myös paikalla olleet katselijat kovasti kiittelivät.

– On hienoa, että tällaisia tapahtumia saadaan yhdessä aikaan. Nämä piristävät aluetta, varsinkin näin poikkeuksellisen kesän aikana, totesi eräskin tunnelmasta nauttimaan tullut paikkakuntalainen.

#