lauantai 5.12.2020 | 06:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen seurakunta näyttää Jumalanpalveluksia Youtuben kautta sanoma edellä – Videokirkonmenojen kestotähti on Heikki-pappi

Outi Levä
To 30.7.2020 klo 12:44

Kärsämäen seurakunta aloitti livejumalanpalvelukset keväällä ja jakaa muitakin tapahtumia videoseinällään.

– Ideahan lähti siitä, kun kirkko pantiin koronan vuoksi kiinni. Jumalanpalvelukset piti saada jotenkin seurakuntalaisten tietoon ja nettiradio toimi miten toimi, sanoo seurakuntamestari Timo Littow.

Perusjumalanpalvelukset ovat suosittuja, mutta konfirmaatiolla on ollut yli 300 katsojaa sen lisäksi, että livenä paikan päällä oli yli 100 henkilöä.

– Konfirmaatioon saivat kirkossa rajoitusten vuoksi osallistua vain vanhemmat. Kummit, isovanhemmat ja muut läheiset saivat katsoa tilaisuuden suorana videolta.

Jumalanpalvelusten lisäksi Littow videoi häitä, hautajaisia, konfirmaatioita, hartauksia ja kerhohartauksia, koululaisten kevätkirkon ja laulujuttuja joko suorana tai nauhoitettuina.

– Omaiset päättävät, ketkä pääsevät esimerkiksi hautajaisia livenä seuraamaan. He saavat linkkiosoitteen, josta tilaisuuteen pääsee mukaan. Tilaisuuden jälkeen yhteys katkeaa eikä videoita ole tarkoitus tallentaa.

Littow sanoo videoineensa tähän mennessä kaikki kirkon tapahtumat, 32 livelähetystä ja 23 nauhoitettua. Videointi tehdään teknisesti kuten sen tekisi kuka tahansa.

– Ensimmäisen videoinnin tein kännykältä keskellä kirkkoa. Sitten tilasimme edullisen, laadukkaan laitteiston. Kamerat ovat nyt asennettuna kirkkoon, mutta ne ovat helposti siirrettävissä. Siirryin videoimaan kirkon etuosaan ja nyt videointi onnistuu sakastista lähes kirkkosalissa käymättä, vain kameroita täytyy joskus suunnata.

Studiolaitteisto käsittää kaksi tietokonetta ja kolme videokameraa. Julkaisualusta vaihtui Facebookista Youtubeen. Myös ohjelmisto piti vaihtaa.

– Ilmaisohjelmiin ei ole luottamista. Ensimmäisen kanssa tein hulluna töitä joka päivä, että sain sen toimimaan. Nyt käytössä oleva säästää hermoja ja maksaa vain muutaman kympin vuodessa.

Videot ovat keränneet kärsämäkisessä mittakaavassa sankan joukon seurakuntalaisia. Myös moni kärsämäkislähtöinen katsoo kirkonmenot netistä. Se onnistuu kotisohvalla asuinpaikkakunnasta tai -maanosasta riippumatta suoratoistona ja nauhoitettuna. Kesä-heinäkuun jumalanpalvelusten katsojamäärät ovat kymmeniä, jopa yli sata.

– Se tässä on mukavinta, että ei ole tehnyt turhaa työtä. Reaaliaikaisena suoratoistona jumalanpalveluksia seuraa kolmisenkymmentä henkilöä. Aiomme jatkaa videoimista, sillä haluamme palvella niitä, jotka eivät uskalla kirkkoon esimerkiksi koronan vuoksi tulla.

Littow on tyytyväinen ja aikoo jatkaa videointeja myös elokuisen lomansa jälkeen.

– Teemme videoita sanoma edellä maalaisella otteella. Kirkossa kävijän ei tarvitse olla huolissaan videolle joutumisesta. Yleisöä ei filmata, lupaa Littow. Ainoa kestotähti on Heikki-pappi.

Videoseinä löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/channel/UC2ML7Id8UmvldkNn5zP7e9A/ ja Heikki-papin oma kanava https://www.youtube.com/channel/UCnH0kimgYNIgUJPFWE9QYBA

#