lauantai 5.12.2020 | 07:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rajalan sisarukset innostuivat tänä kesänä kalastuksesta. Yhteinen harrastus vie koko perheen luonnon keskelle ja raittiiseen ilmaan, mistä saadaan roppakaupalla hyvää mieltä ja kaupan päälle terveellistä ruokaa

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 31.7.2020 klo 07:00

– Kato miten ison hauen Helmi sai äsken, kiljahtaa Toivo Rajala hetikun saavun Reisjärven rantaan, Salmensuulle seuraamaan Toivon ja hänen isoveljensä Onnin ja -siskonsa Helmin kalastusta.

Ja tosiaan, vanhassa melassiämpärissä möllöttää ihan kunnioitettavan kokoinen hauki, josta riittää syömistä koko perheelle.

– Se on melkein yhtä iso kuin se, minkä Onni sai muutama viikko sitten, kun olimme isin kanssa kalassa, Helmi kertoo.

Rajalan sisarukset innostuivat kalastamisesta juurikin sillä samalla kalareissulla, jolla Onni sai saaliikseen edellä mainitun hauen. Naapuri oli myynyt hänelle edullisesti vanhan virvelinsä, mitä luonnollisesti piti päästä kokeilemaan ja sillä tiellä siis ollaan.

– Sen jälkeen äiti osti yllätyksenä minulle ja Topillekin virvelit, minkä jälkeen olemme käyneet kalassa melkein päivittäin, Helmi kertoo.

Sisaruksista vanhin, Onni Rajala aloitti onkimisen jo viime vuonna. Talvella aikaa on vietetty paljon myös pilkillä. Onnilla on myös kilpaonki ja hän on perustanut WhatsAppiin oman Kalastajat-ryhmän, johon kuuluu hänen kalakavereitaan. Hän osaa nylkeä ahvenet jo aika näppärästi. Fileointiakin on harjoiteltu, vaikka siihen tarvitaan vielä äidin apua.

– Onneksi Youtubesta löytyy opetusvideoita joka lähtöön, lasten äiti Tiina Rajala huokaa.

Virvelin käyttö on taitolaji, jota lapset ovat opetelleet urakalla. Tunnetusti harjoittelu tekee mestarin ja kaikkien kolmen uistimet lentävät komeissa kaarissa veteen.

– Minulla on kyllä mennyt monta siimaa poikki, Toivo kertoo.

– Nyt Toivon virvelissä on niin vahva siima, että se kestää Toivon oman painon verran, Helmi selventää.

– Viimeksi hankimme myös haavin, että saamme nostettua nämä huimat saalimme helpommin ylös järvestä. Seuraavaksi kai tässä pitää hankkia vene, Tiina Rajala pohtii.

#