sunnuntai 24.1.2021 | 02:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Rentous siivittää tuloksiin

Pe 31.7.2020 klo 18:30

On se merkillistä seurata, kuinka toiset suorittavat erinäisiä tehtäviä hampaat irvessä ja verenmaku suussa. Toiset juoksevat puolestaan rennosti eteenpäin niin että se näyttää jopa puolihuolimattomalta ja vätysmäiseltä menolta. Hampaat irvessä suorittamista tai rentoa meininkiä voidaan harrastaa niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Sanokaapa kumpi tapa mahtaa olla itselle mukavampaa?

Itse olen näitä asioita miettinyt vuosien ajan ja päätynyt jo kauan sitten, että rento meininki on mukavampaa ja tuottaa jopa paremman tuloksen. Tällä viikolla löin harrastepesiksessä juoksun ja olen elänyt sillä monta päivää. Tiedoksi vielä, että ulkokentällä oli täysi miehitys ja tappokädet polttivat etenijöitä tiuhaan tahtiin. Eli tuomani juoksu ei ollut mikään armonpulla.

Olen kuulunut yleensä siihen kastiin, jotka suorittavat herkästi asioita verenmaku suussa. Jos puristan mailasta liikaa ja mielessäni tavoittelen ”kaikkien aikojen tälliä”, yleensä epäonnistun ja lyön hutin. Nykyisin pyrin pääkoppaani informoimaan, että ota Heikki asiat helppoheikkimäisen rennosti. Sitten onnistumisen eväät ovat paremmat. Luin hiljattain artikkelin Kristian Pullista. Hän on hypännyt pituudessa Suomen ennätyksen ja kuuluu maailman parhaimmistoon. Siinä artikkelissa kerrottiin juuri rentouden merkityksestä vauhdinotossa.

Sama rentouden lääke näyttää pätevän muihinkin urheilulajeihin, kulttuurin tuottamiseen ja työelämän ongelmiin. Nykyisin puhutaan paljon Lontoon kielellä niin sanotusta flow-tilasta, missä aivosumu on hälventynyt ja mielen valtaa keskittynyt rento tekemisen meininki.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man”

#