sunnuntai 24.1.2021 | 01:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Huomioita Suomen suvesta

Pe 31.7.2020 klo 15:30

Kesäloma on nyt takanapäin. Se tuli tarpeeseen ja teki hyvää, minkä vuoksi töihin palaaminen tuntui oikein mukavalta.

Kävin lomallani niin sanotulla road tripillä (kesän kuumimmalla viikolla muuten) ja panin merkille muutamia asioita kotimaan matkailusta. Keräsin havaintoni pääasiassa Itä-Suomesta, en Selänteen alueelta, mutta ehkä niistä on jollekulle jotain iloa ja hyötyä.

Ehkä tärkein ja kaiken kattavin huomio Suomen teillä ja pitäjissä on, että ”kynttilää pidetään ihan liikaa vakan alla”. Annan esimerkin: Vaikka ajelimme ympäri ämpäriä Järvi-Suomessa, yleiset uimarannat olivat kiven alla. Helteisen matkan varrella olisimme pysähtyneet ainakin tuplasti useammin uimaan (ja jättäneet paikalle vähintään useamman jäätelön verran rahaa), jos vain olisimme tienneet missä niin voi tehdä. Eli siitä, mikä paikallisille on selvää kuin pässin liha, pitäisi kertoa muillekin.

Toinenkin puute liittyy vahvasti edelliseen. Suomi on täynnä aivan ihania paikkoja ja mitä parhainta osaamista, mutta siitäkään eivät ulkopuoliset voi tietää höykäsen pöläystä, ellei asiasta kerrota missään. Jos joku haluaa turistin pysähtyvät vaikkapa omalle kioskilleen, tai poikkeavan reitiltään sivummallekin, siitä pitää ilmoittaa kulkijoille jollakin ilveellä hyvissä ajoin. Se, että ajat ohi, ja silmänurkassa vilahtaa jotain, ei tee kesää eikä talvea kenellekään. Meille kävi useammin kuin kerran niin, että silmäkulmassa vilahti jotain, minkä jälkeen havainnon tekijä kertoi muille näkemästään ja kysyi: ”Käännytäänkö takas?” Välillä käännyimme ja välillä ei, mutta aina kun sen teimme, löysimme Suomen suvesta jotain ihanaa ja uutta.

Miksi kynttilä pitää pitää vakan alla piilossa? Eihän kukaan ainakaan meidän alueellamme tee niin?

#