sunnuntai 27.9.2020 | 00:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pyhäjärven seurakunnan nuorisotyönohjaaja Maija Huttunen hartauskirjoituksessaan: Totuus ja harha

Su 2.8.2020 klo 10:00

Oletko joskus leikkinyt ”Rikkinäistä puhelinta”? Siinä ensimmäinen kuiskaa vieressä olevan korvaan sanan tai lauseen, tämä kuiskaa kuulemansa seuraavan korvaan jne. Lopulta viimeinen sanoo ääneen sen, mitä hän on kuullut korvaansa kuiskattavan. Sitten leikin aloittanut kertoo toisille, että minkä sanan tai lauseen hän laittoi liikkeelle. Yleensä juttu muuttuu leikin edetessä aivan toiseksi kuin mitä se alussa oli.

Näinhän käy usein elämässä muutenkin. Elämäntilanteet ja –tapahtumat saavat aivan uudenlaisia käänteitä, kun huhupuheet ja juorut lähtevät liikkeelle. Ihmisistä, asioista ja tilanteista saatetaan muodostaa käsitys ja mielipide pelkkien kuulopuheiden perusteella. Olipa ne puheet tosia tai ei.

Toisinaan valheellisia tietoja annetaan ja laitetaan eteenpäin puolihuolimattomasti ja aivan ”vahingossa”, ajattelematta ja tajuamatta, että ns. valkoisilla valheillakin saadaan aikaan vahinkoa niin itselle kuin toisille. Toisinaan taas valehteleminen saattaa olla ihan tietoista ja tarkoituksellistakin. Joku valehtelee ajatellen, että suojelee näin itseään tai läheisiään. Toiselle valheet ovat keino esim. riitatilanteessa saada enemmän suosiota itselleen ja vastaavasti saada toinen huonoon valoon ja vaikeuksiin. Kolmannelle valheista on voinut muodostua keino suojautua tosielämältä. Valehteleminen saattaa muodostua niin joka päiväiseksi ja rutiininomaiseksi, että valhe alkaakin tuntua todelle. Ei enää tiedetä tai muisteta, että mikä oikeastaan onkaan oikein ja mikä väärin. Totuuden ja valheen raja hämärtyy.

Ensi sunnuntain aiheena on totuus ja harha. Jokainen joutuu varmasti jossain vaiheessa elämäänsä kamppailemaan erottaakseen totuuden valheesta ja oikean väärästä. Kun turvaa elämänsä Jumalaan ja rukoilee johdatusta, oikean tien löytäminen ja sen kulkeminen helpottuu. Jumalan avulla voimme erottaa totuuden valheesta ja Hän voi auttaa meitä pysymään totuudessa. Virren 484 sanoin voimme laulaa ja rukoilla ”Totuuden Henki, johda sinä meitä etsiessämme valkeuden teitä. Työtämme ohjaa, meitä älä heitä, tietomme siunaa.”

Siunattua loppukesää kaikille!

#