lauantai 8.8.2020 | 12:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Olkkosen Erämarkkinat järjestettiin tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa, ja samalla juhlistettiin Raimo Olkkonen Oy:n 30-vuotistaivalta

Emilia Tiitto
Ma 27.7.2020 klo 13:16

Perjantaiaamu on valjennut komeana Haapajärvellä ja Olkkosen Erämarkkinoilla käy jo kova kuhina. Myyntipisteiden ympärillä parveilee ihmisiä, osa on kerääntynyt juttelemaan tuttujensa kanssa ja osa on istahtanut penkille nauttimaan lättykahveista. Saara Hämäläinen ja Jukka Karhu ovat tulleet Viitasaarelta ensimmäistä kertaa Haapajärven Erämarkkinoille.

– Muita erämessuja ei tänä vuonna järjestetty, joten päätimme tulla tänne kiertelemään. Samalla tämä toimii lapsille kesälomareissuna, kaksikko kertoo.

Perheestä kolme metsästää, mutta kaksi nuorintakin ovat kasvamassa mukaan metsästyskulttuuriin.

– Metsästämme pienriistaa ja hirviä, ja toisinaan karhujakin, Karhu sanoo.

Erämessuilta perhe on jo löytänyt jotakin kotiin viemistä.

– Löysimme paukkuja ja pojalle hylkypuukon, Hämäläinen esittelee.

Olkkosen Erämarkkinat järjestetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa, ja samalla juhlistetaan Raimo Olkkonen Oy:n 30-vuotistaivalta.

– Ihmiset ovat hyvällä tuulella ja porukkaa on tullut kauempaakin, sillä kaikki muut valtakunnalliset erämessut on tältä vuodelta peruttu, Jukka Olkkonen toteaa.

Turvallisuus ja terveys korostuvat markkinoilla, sillä jokaista on muistutettu toimimaan yleisten ohjeiden mukaan.

– Alue on rajattu ja porteilla on ihmisiä laskemassa kävijöitä, jotta tiedämme paljonko porukkaa markkinoilla on kerrallaan. Lisäksi alueella kiertää siivouspartioita.

Olkkosen mukaan ihmiset ovat jo poikkeusolojen aikana oppineet pitämään turvavälit.

– Me voimme tehdä aitoja, mutta ihmiset tekevät tästä turvallista.

Vuosien saatossa monet asiat erämaailmassa ovat muuttuneet, mutta huomattavinta kehitys on ollut teknisellä puolella.

– Nyt kaupaksi menevät käsitellyt paidat. Sarkapuvuista ollaan siirrytty eri suuntaan, Olkkonen kertoo.

Tällä hetkellä on niin sanotusti trendikästä ottaa selvää oman alueen riistakannasta. Eläimiä houkutellaan riistakameran eteen muun muassa nuolukivillä.

– On vastuullista kerätä tietoa oman alueen riistakannasta.

Markkinoiden kävijämäärät ovat olleet vuosi vuodelta nousussa. Tämän vuoden tapahtumaan Olkkonen odottaa kävijöitä noin 3000, joista ensimmäinen tuhat oli jo perjantaina puoleen päivään mennessä täynnä.

– Monet tulevat markkinatunnelman houkuttelemina. Myös esittelijöiden uutuudet, järjestöasiat ja välineistön monipuolisuus kiinnostavat, Olkkonen tietää.

Olkkosen mukaan monet ovat saattaneetkin lykätä tietyn välineen hankintaa tähän hetkeen asti, jotta markkinoilla tuotteita voi vertailla.

– Lättykahvit ja muikutkin ovat yksi vetonaula. Huomasin, että moni tuli tänne viettämään ruokatuntiaan, Olkkonen naurahtaa.

#