lauantai 8.8.2020 | 12:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tekniikalla, taidolla ja peliälyllä pallo pujahtaa pussiin – Laaksojen biljardiseura kaipaa lisää nuoria jäseniä

Emilia Tiitto
Ma 27.7.2020 klo 10:00

13-vuotias Juuso Jaakonaho lyö biljardipallon pussiin. Pian samoin tekee Jaakonahon 11-vuotias pelikaveri Joel Heikkilä. Pojat ottavat mittaa toisistaan biljardin ja snookerin parissa.

– Tuo on erittäin hyvä taito pystyä pelaamaan vasemmallakin kädellä, vierestä seurannut Jarkko Mehtälä kehuu.

Puistokadulla Vauhausin alakerrassa sijaitsevat Laaksojen biljardiseuran tilat. Tänä vuonna seura täyttää kymmenen vuotta, minkä ansiosta kakkukahvit nautitaan syksymmällä.

– Kymmenen vuotta sitten haapajärvisillä biljardinpelaajilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin pelata kuppilassa. Nämä tilat takaavat kunnolliset harjoitusmahdollisuudet ja ovat meidän tarkoitukseen makeimmillaan, Mehtälä kertoo.

Alkuaikoina seurassa oli yhdeksän jäsentä, nyt jäsenmäärät ovat tuplaantuneet.

– Seuramme jäsenet tulevat laajasti tältä alueelta, ja haluammekin tarjota kaikille mahdollisuuden harrastaa.

Tämän vuoden alusta biljardiseura on ottanut käyttöönsä kannattajajäsenyyden, minkä myötä kannattajajäsenet saavat käydä pelaamassa varsinaisten jäsenten kanssa.

– Parilla kympillä kannattajajäsen saa käydä koko vuoden ajan viikkokisoissa, joita järjestetään joka torstai. Tätä kevättä lukuun ottamatta järjestämme joka maanantai avoimet peli-illat.

Mehtälän mukaan biljardi on pääosin talvilaji, sillä harvempi haluaa hyvillä ilmoilla pelailla kellarissa. Kisoja järjestetään kuitenkin myös kesäisin ja ammattipelaajat saattavat harjoitella kahdeksan tuntia päivässäkin, mutta harrastajat muutamia kertoja viikossa.

– Olen pelannut 7-vuotiaasta asti. Nykyään käyn pelaamassa kaksi kertaa viikossa, Heikkilä toteaa.

Jaakonaho sen sijaan innostui biljardista kokeiltuaan sitä koulussaan. Alkuvuodesta hän liittyi mukaan seuraan, nähtyään ilmoituksen Facebookissa.

– Seura tarvii toimiakseen jäseniä. Nyt meneillään on sukupolven vaihdos, ja paras lajihan tämä nuorille on, sillä nuorena sen parhaiten oppii, Mehtälä tuumailee.

Seura on aikaisemminkin järjestänyt ja aikoo jatkossakin järjestää kursseja nuorille pelaajille.

– Ulkopuolisen ammattilaisen koulutuksesta olisi varmasti hyötyä kaikille.

Seuran tiloissa on useampi pöytä, joista pienin on Las Vegasista asti.

– Muutamat näistä alkavat olemaan tiensä päässä. Saimme uusiin pöytiin Leader-tukea, joten niiden pitäisi tulla elo-syyskuussa, Mehtälä paljastaa.

Perinteisten kasi-, ysi- ja kymppipallo -pelien lisäksi biljardista on olemassa monia erilaisia variaatioita. Seuralla on myös oma snookerpöytä.

– Snooker on biljardilajien formula 1. Siinä pelataan pienemmillä palloilla isomman pöydän ääressä, ja se on haastavampaa.

Jotta pelissä pärjäisi mahdollisimman hyvin, on syytä hioa tekniikka ja fyysinen kunto kohdilleen.

– Jos pelataan kahden päivän turnaus, on pään toimittava koko ajan. Peli vaatii peliälyä, mikä kehittyy pelaamalla, Mehtälä sanoo.

Tärkeintä biljardissa ei kuitenkaan ole voittaminen.

– Seura ei ole olemassa vain voittamisen takia. Pelatessa haetaan onnistumisen tunnetta ja halua onnistua.

Aina ei kuitenkaan voi olla hyvä pelipäivä.

– Biljardi on siitä mukava laji, ettei siinä voi ikinä olla täydellinen.

#