lauantai 8.8.2020 | 12:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Metsäkämppä sai uuden mahdollisuuden – Maaselän Latu vuokrasi Metsähallituksen omistaman Hiisijärven metsäkämpän

Emilia Tiitto
La 25.7.2020 klo 11:00

Mäkinen Ivontie Reisjärven eteläpuolella vie kulkijansa kohti Hiisijärveä. Hannu Virtanen parkkeeraa autonsa hiekkatien varteen, jonka kupeesta lähtee kiemurteleva polku. Metsähallituksen omistamat luonnonsuojelualueet ympäröivät polkua, joka saattaa kulkijansa kahden suoalueen ja muutaman kumpareen jälkeen määränpäähän, Hiisijärven metsäkämpälle.

Hiisijärven alue lukeutui aikoinaan Reisjärven yhteismetsiin, kunnes Metsähallitus osti alueen ja teki siitä luonnonsuojelukohteen. Nyt Metsähallitus on purkanut aktiivisesti vanhoja kämppiä, ja Hiisijärven kämppä oli purkulistassa ensimmäisenä.

– Keskustelimme pienellä porukalla, voisimmeko saada mökin pelastettua. Kämppä oli purku-uhan alla kesäkuun loppuun asti, jolloin kirjoitimme vuokrasopimuksen ja saimme kämpän vuokrattua Maaselän Ladulle, Virtanen huokaisee helpotuksesta.

Vuokrasopimus on voimassa seuraavat kolmekymmentä vuotta.

– Kämpän mukana on kohtalaisen iso osa historiaa, sillä se toimi ennen tukkikämppänä metsämiehille.

Jouko Hirvasaho ja Virtanen avaavat oven hieman hämärään mutta mökkimäiseen tupaan. Kolme ikkunaa päästävät valoa sisälle huoneeseen, jonka laitoja kiertävät rautaiset kerrossängyt. Keskellä huonetta on pirttipöytä ja nurkassa vanha kamina.

– Vaihdamme rautasängyt uusiin makuulavereihin ja uusimme kaminan. Retro nahkasohva saa jäädä, miehet tuumailevat.

Kämpän kosteusvaurioista kärsineen eteisen työryhmä aikoo purkaa ja kattoa sekä etuseinän hirsiä tullaan kunnostamaan.

– Mökin on pelastanut kosteudelta myöhemmin laitettu peltikatto.

Syksyllä alkavan remontin myötä Maaselän Ladun kämppätoimikunta aikoo muuttaa autiotupana toimineen kämpän vuokratuvaksi. Mökki tulee edelleen olemaan jokaisen käytettävissä, mutta avaimet kämppään saa Maaselän Ladulta.

– Resurssimme eivät riitä autiotuvan ylläpitämiseen. Vuokran pidämme maltillisena, emme tavoittele vuokraamisella voittoja, Virtanen painottaa.

Kunnostettua kämppää ja saunaa tullaan luultavasti hyödyntämään myös Maaselän Ladun tapahtumissa.

– Esimerkiksi vaelluskurssilaiset voivat telttailla alueella, ja Nuku yö ulkona -tapahtumassa Hiisijärven aluetta voisi hyödyntää.

Puuliiterin takana sijaitseekin vanhojen hevostallien paikka, joka on maastoltaan tasainen ja loistava telttailuun. Yhteismetsän aikaan alueella liikkui lukuisia kävijöitä, mutta on mökki ollut käytössä nykyäänkin - siitä todisteena tuvan ikkunan alle ilmestynyt joulukuusenjalka.

– Metsätyömiehet yöpyivät täällä silloin, kun ympärillä oleva 40-vuotias männikkö istutettiin. Luultavasti kivisyys on estänyt asutuksen ja viljelyn leviämisen, Hirvasaho ja Virtanen pohtivat.

Hiisijärvelle ei mene suoraa autotietä. Reisjärvelle matkaa kämpältä on noin parisenkymmentä kilometriä, ja Pihtiputaalle vähintään yhtä pitkästi. Kulkemisen helpottamiseksi miehet suunnittelevat myös pitkospuiden rakentamista suoalueille, sillä samalla pitkospuut suojaisivat soita.

– Lähellä on mielenkiintoisia lampia ja järviä, joiden luokse on helppo tehdä retkiä. Peuranpolulle matkaa tästä on noin puolitoista kilometriä, Hirvasaho huomauttaa.

Hirvasaho on itse ollut yötä kämpässä, ja todennut yöpaikan hyväksi. Kummituksiakaan mökissä ei näkynyt.

– Isovihan aikana tälle alueelle on paennut porukkaa Kalajokilaaksosta piilopirtteihin, miehet tietävät.

Metsäkämpän lisäksi Maaselän Ladun vuokrasopimukseen lukeutuu rannassa oleva savusauna.

– Syksyllä nostamme saunan ja kunnostamme sen perusteellisesti. Lisäämme uusia hirsiä, väliseinän ja paneelit hirsien päälle. Saunaa lämmittämään asennamme jatkuvalämmitteisen kiukaan.

Saunan edustalla on nuotiopaikka ja laituri. Rannassa seisoessaan muita ääniä kuin aaltojen liplatusta ei ole havaittavissa.

– Tämä maisema oli yksi syy siihen, miksi halusimme vuokrata mökin ja laittaa paikat kuntoon, Virtanen ja Hirvasaho toteavat rantakivillä seistessään.

#