sunnuntai 24.1.2021 | 01:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Vaaliämpärit täyteen hilloja

Pe 24.7.2020 klo 19:30

Jari Nahkanen ja Mirja Vehkaperä olivat kaukaa viisaita, kun jakoivat taannoin ämpäreitä vaalikansalle torilla. Kummankaan ehdokkaan tavoite ei kuitenkaan toteutunut viime vaaleissa. Mirja Vehkaperä pyrki EU-parlamenttiin kepun listoilta ja Jari Nahkanen demarien listoilta eduskuntaan. Mutta olen kiitollinen ämpäreistä. Niille on ollut tänä kesänä todellista käyttöä. Solokkuämpäreiksi en ole hennonut muovisia astioita käyttää. Siihen ne ovat aivan liian hienoja. Olen täyttänyt vaaliämpärit jo moneen kertaan hilloilla. Ja uskokaa tai älkää, molemmista ämpäristä suomuuraimet ovat maistuneet aivan yhtä makoisilta.

Hillaa tuntuu olevan nyt niin hirmuisesti kautta Suomenniemen, että heikoimpien selän välilevyt ovat jo nuljahtaneet pois paikoiltaan hillaämpäreitä raahatessa. Soiteltiin tässä Telinkankaan Eilankin kanssa ja yhdessä äimistelimme, miten rämeikköihin oli siunaantunut niin suuri hillasato. Meille molemmille oli mieleen hiipinyt tunne, ettei hilloja raaski jättää soille pilaantumaan. Nevan hetteikköihin piti raahautua vaikka viimeisillä voimilla. Samanlainen mieli oli noussut ex-pääministeri Juha Sipilänkin mieleen. Hän oli käynyt hillassa ja kehotti suomalaisia suksimaan suolle. On kerrassaan upeaa, kuinka maan poliittinen johtokin omalla esimerkillään porskuttaa tavallisen rahvaan kanssa suolla inisevän sääskiparven säestämänä. Toisaalta poliitikon on helpompi muodostaa kokonaiskäsitystä, kun on itsekin ollut mukana ”oikeissa” töissä. Tämä lienee ollut aikoinaan pelin henki Kiinan kansankommunissakin, missä pistettiin kaupunkilaisia maalle satoa korjaamaan.

Hiljattain ajasta ikuisuuteen siirtynyt valtiosihteeri Raimo Sailaskin oli innokas hillastaja. Sailas oli alkujaan Nivalan miehiä ja erittäin arvostettu suomalainen talousvaikuttaja. Hänelle kesän hillareissu oli akkujen latausta mitä parhaimmillaan. Kunpa mahdollisimman moni ymmärtäisi hyödyntää Sailaksen jättämän reseptin. Näin ei etelän aamuruuhkassa jonottavan vintti pimenisi niin herkästi ja diapamin kulutus saattaisi edes hiukan laskea.

Kirjoittaja on Selänne lehden ”grand old man”

#