lauantai 5.12.2020 | 06:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Ideoita ja innovaatioruiskeita

Pe 24.7.2020 klo 13:30

Pyhäjärven kaupunki etsii elinkeinoelämän piristykseksi uusia liikeideoita. Niitä voi kuka tahansa ilmiantaa kaupungille heinäkuun loppuun mennessä. Vanhatkin liikeideat kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemen mukaan käyvät, eli ne, jotka eivät jostain syystä ole lähteneet lentoon. Kysymys ei ole välttämättä ollut huonosta ideasta eikä toteuttajasta, vaan ehkä ajankohta ei ole ollut jostain syystä otollinen tai sopiva.

Lentoon lähtemiseksi tarvitaan moottoreita, joskus enemmänkin kuin vain yksi, ja volyymia pitää olla, muuten tulee mahalasku. Minä kuvittelin pienenä tyttönä, että voisin lähteä lentoon leikkimökin katolta. Onneksi en yrittänyt lentoa talon katolta.

Pelkkä liikeidea ei valitettavasti riitä, jos ei sitten joku muu nappaa sitä ja ala toteuttajaksi. Jos siemen sattuu putoamaan otolliseen maaperään, niin se voi hyvinkin tuottaa satoa. Toivotaan, että Pyhäjärvellä on hyvä maaperä ottaa vastaan ideoita ja löytää toteuttajia, sillä maaseutu tarvitsee ihmisiä ja ihmiset tarvitsevat toimeentuloa. Kysyntä voi olla missä päin maailmaa tahansa, vaikka Saksassa tai Kiinassa.

Saksalla ja Suomella on paljon samankaltaisuuksia. Myös pienet saksalaiset kaupungit taistelevat olemassaolostaan, eivät ehkä ihan samassa mittakaavassa kuin Suomessa ja esimerkiksi Pyhäjärvellä, koska ihmisiä ja sitä kautta omaa kysyntää on enemmän. Julkisuudessa käydään kuitenkin keskustelua liiketilojen vuokrien kalleudesta, tyhjistä liiketiloista, ostovoiman siirtymisestä nettiin, väestön muuttamisesta isoihin kaupunkeihin – tosin tässäkin trendi on muuttumassa. Maaseutu on alkanut uudestaan kiinnostaa asuinpaikkana.

Saksassa ja erityisesti sen matkailun ykkösosavaltiossa, Mecklenburg-Etu-Pommerissa koronaviruksen leviäminen estettiin lähes totaalisella elinkeinoelämän sululla. Kaikki paitsi ruokakaupat olivat kiinni. Kahden kuukauden lockdown sulki samalla myös monen kaupan ovet lopullisesti.

Saksassa lähdettiin nopean elvytyksen tielle arvonlisäveroa tilapäisesti alentamalla sekä 130 miljardin investointi- ja innovaatiotukipaketilla yrityksille. Arvonlisävero laskettiin 19 prosentista 16:een ja seitsemästä viiteen heinäkuun alusta joulukuun loppuun. Lisäksi lapsiperheitä tuettiin 300 euron ylimääräisellä lapsilisällä.

Pyhäjärvellä parhaasta ideasta palkitaan. Innovatiivisuuden ohella tulee idean olla konkreettinen, toteuttamiskelpoinen ja taloudellisesti realistinen sekä soveltua Pyhäjärvelle.

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä asunut, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#