lauantai 8.8.2020 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Niskasten pihalle saa pysähtyä – Puskaparkki Hurraus palvelee matkalaisia ja haluaa aktivoida Haapajärven matkailun mahdollisuuksia

Emilia Tiitto
Pe 24.7.2020 klo 07:00

Marko Niskasen tontin kulmassa oli 1900-luvulla pieni mökki, jonka ohi kulki tie pohjoisesta etelään. Eräs kauppamatkustaja oli kulkenut paikan ohi pohjoiseen ja seuraavana päivänä huomannut paikalla olevat talon ja todennut, että sehän oli yksi hurraus. Enää tontilla ei ole Hurraus-nimistä mökkiä, mutta pari viikkoa sitten Niskanen aloitti pihassaan Puskaparkin nimeltä Hurraus.

– Lapset ovat pitäneet kotonamme muun muassa kioskia, joten kysyimme heiltä, haluaisivatko he alkaa kesätyönä palvelemaan asiakkaita.

Niskasten pihan perällä ennen kasvanut ryteikkö on nyt saanut uuden elämän.

– Talon rakennusaikana vedimme pihalle jo kaapelit ja alkukesästä lisäsimme uutta pohjaa ja sähköt, parkkitoiminnan takana seisova Marko Niskanen kertoo.

Yöpyminen Niskasten puskaparkissa ei maksa karavaanareilta mitään. Pulittaa saa ainoastaan sähköpaikasta, joita alueelta löytyy kymmenen.

– Pihaa riittää kyllä, joten jos yhtä aikaa on tulossa kaksikymmentä matkustajaa, saamme nekin mahtumaan, Niskanen naurahtaa.

Ruuhkaksi asti kävijöitä ei vielä ole ollut, mutta joka viikko joku on Hurrauksessa majoittunut.

– Suurin osa kävijöistä on ollut Etelä-Suomesta. Eräskin perhe oli matkalla etelästä Lappiin päin ja huomasi Haapajärven olevan hyvä ensimmäinen pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen.

Osa vierailijoista on majoittunut parkissa yhden yön, osa useamman. Eräs vierailija kävi vain vuokraamassa kanootin.

– Tämä on hyvällä alueella: frisbeegolfrata on yhden frisbeen heiton päässä puskaparkistamme. Muutenkin tonttimme on rakennettua lapsia ajatellen, joten pihasta löytyy trampoliini, sauna ja uima-allas.

Vastikään Niskaset ovat rakentaneet pihalleen myös beach volley -kentän. Pelikavereita vierailijoille löytyy omasta takaa, varsinkin perheen äiti Päivi Niskanen pelaa mielellään.

– Kun nämä kaikki on rakennettu ja käyttöaste on kuitenkin matala, mietimme, miksi emme voisi jakaa iloa myös muille, Niskanen toteaa.

Mikäli lasten into riittää, haluaisi Niskanen yhdistää puskaparkkiin muitakin palveluita. Esimerkiksi pihan puihin rakennettu köysirata houkuttelisi lapsia. Myös verkostoituminen kiinnostaa Niskasta.

Niskanen onkin tutkinut karavaanareiden käyttäytymistä. Tutkimuksen mukaan yksi autokunta jättää pysähdyspaikkakuntansa palveluille jopa 240 euroa. Siispä Puskaparkki Hurrauksen ideana on myös buustata Haapajärven matkailua eteen päin.

­– Paikkakuntamme ja alueemme kehittymisen kannalta haluan rohkaista kaikkia ajattelemaan sitä hyvää, mitä meillä jo on ja keskittymään vahvuuksiimme. Meillä on useita yrityksiä, joissa työskentelevien ihmisten osaamisella niistä on tullut valtakunnallisesti merkittäviä, alansa johtavia. Ja se estää saman ilmiön syntymistä paikkakunnallamme laajemmin. Tarvitsemme enemmän vuorovaikutusta ja mahdollisuuksia tarkastelevaa ajattelua, Niskanen vakuuttaa.

Niskasen mukaan meillä on jo luonnon puolesta valtavan paljon mahdollisuuksia, joista yksi on Härkäahon koski, jossa käy koskenlaskijoita ympäri Suomen.

– Meiltä löytyy yksi kanootti, joten olisin utelias tietämään, voisiko lähialueen palveluja niputtaa yhteen niin, että kaikki hyötyisivät. Entä jos keräisimme kaikki kanootit yhteen ja järjestäisimme kanoottisafareita hienoissa vesistöissämme.

Niskanen toivookin, että jo valmiita positiivisia mahdollisuuksia kehitettäisiin vielä laajemmiksi kokonaisuuksiksi, jotka rikastuttaisivat niin alueen matkailua kuin palveluitakin.

– Tarvitsemme lisää Olkkosen erämarkkinoita, jotka tuovat ihmisiä kauempaakin meille vierailulle. Olemme monessa mielessä sokeita, sillä emme huomaa, kuinka hyviä tyyppejä ja mahdollisuuksia Haapajärvellä on. Me asumme niiden äärellä, joten siksi emme niitä näe.

Tulevaisuudessa Puskaparkki Hurraukseen ollaan valmiita houkuttelemaan karavaanareita Euroopasta asti.

– On rikkaus kohdata ihmisiä eri kulttuureista. Karavaanikulttuuriin kuuluu toisten ihmisten aito kohtaaminen, vahvat sosiaaliset verkostot ja yhteisöllisyys, Niskanen tietää.

Siksipä Hurrauksenkaan tavoitteet eivät liity taloudelliseen tuottoon.

– On hienoa nähdä lasten silmistä loistava ilo, kun pihaan kaartaa uusi vieras. Ihmisten kohtaaminen on rahaa arvokkaampaa.

#