sunnuntai 27.9.2020 | 01:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Emilia Tiitto pääkirjoituksessaan: Tuulee, sataa, ukkostaa ja aurinko paistaa

Pe 17.7.2020 klo 15:30

Heinäkuu on mennyt pitkälti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Sadekuuroa on seurannut ukkosmyrsky, jota on seurannut auringonpaiste, jota on seurannut voimistuva tuulenvire, jota on seurannut uusi sadekuuro. Ja sitten taas aurinkoa, minkä jälkeen alkaakin satamaan rakeita.

Minun onnekseni saan tehdä töitä pääni päällä katto, mutta sääliksi käy etenkin niitä kesätyöläisiä, jotka ovat ulkosalla nurmikoiden ja istutusten kimpussa. Minun täytyy ainoastaan onnistua löytämään sateeton vartti, jonka aikana ehdin pyöräillä kotiin, ja silloinkin sateen yllättäessä voin jäädä puiden alle kytikselle, näin kävi viime viikolla.

Vaihtelevista sääoloista kärsivät eniten ne, joiden työ on vallitsevista ilmatiloista kiinni. Viljelijät ja ruoantuottajat vilkuilevat varmasti taivaalle useampaan otteeseen kuin muut työläiset. Maatalous kun on lähes täysin säiden armoilla. Eikä viljelyksille haluta vain yhtä ja ainoata säätilaa: välillä kaivataan poutaa, mutta pelkällä poudalla ei tee mitään elleivät kasvit saa tarpeeksi vettä. Sitten on yllättäen liian märkää ja kylmää, ja sitten ihan sopivaa, mutta öisin vieläkin liian kylmää. Sen jälkeen tulee kuuma ja kuiva ajanjakso, josta on apua hetkisen, mutta sen jälkeen tähyillään taivaalle pilviä odottaen.

Yhä vaikeamman sään seuraamisesta tekee se, että ennusteet voivat muuttua minuuteissa. Siksipä on hyödytöntä varautua minkäänlaiseen pitkän ajan ennusteeseen, joskin ne antavat meille kaikille toivoa tulevista keleistä.

Niin se vain on, että sää on mitä on. Ja kun jollekin kesä ei ole kesä ilman auringonpaahdetta, on toiselle sadesää riemujuhlaa. Sääkään ei voi meitä kaikkia miellyttää, eikä se osaa toiveitammekaan kuunnella. Ainakin vaihtelevien ilmojen luulisi tarjoavan jokaiselle jotakin.

#