lauantai 26.9.2020 | 23:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Kaikkien kaveri ja muita

Pe 17.7.2020 klo 13:30

Taitaa tehdä tämä korona senkin tempun, että kotimaanmatkailu vetää kurjan alun jälkeen pisimmän korren kilpailussa matkailueuroista. Vielä vähän aikaa sitten suomalaiset matkailijat kantoivat laukulla rahaa ulkomaille ja tupruttelivat kasvihuonepäästöjä surutta taivaalle. Nyt ne rahat jäävät suurimmalta osalta Suomeen kasvamaan kotimaista korkoa. Ehkä tämä pandemia helpottaa ajatusta siitä, että lentelyä olisi syytä vähentää, kun määränpäässä voi joutua tekemään tuttavuutta myös ärhäkän viruksen kanssa. Ulkomaille lentämisen vähentämiseen on nyt kaksi syytä: virusvaara ja ilmaston säästäminen. Kohta on myös kolmas, kun lentämisen hinnat nousevat koneiden mukana taivaisiin kysynnän vähetessä ja syntyneiden tappioiden kattamisen vuoksi.

Karavaanarielämä oli kovassa nosteessa pari kolme vuosikymmentä sitten, mutta myöhemmin matkailuvaunut vähenivät tien päältä. Nuorisoa ei karavaanitouhu enää kiinnostanut. Tällä hetkellä vaunukauppa käy taas kuin siimaa. Mikäs se siinä, vaunuilu on ihan mukavaa hommaa, mutta paljon pitää vapaata aikaa olla, että oma vaunu kannattaa hankkia. Uuteen vaunuun sijoitetulla rahalla saa monta hotelliviikkoa jopa Suomen kovilla hinnoilla. Kun taas kovin vanhan ja halvan vaunun hankittuaan sen lämmitystä pikku pakkasessa korjaillessa sormet noessa sitä katselee laskettelurinteen kausipaikalta viereisen hotellin ikkunoita ja ajattelee sisällä olevaa lämpöä. Saattaapa siellä tulijaa odottaa karamellikin tyynyllä.

Kokemusta tuli vaunun korjailusta hankittua joskus 80-luvun lopulla ihan riittämiin. Muistaakseni Alden pannu oli aika hyvä, pieni mosahdus vaan kuului, kun pannu lähti päälle, jos kaasu ei sattunut loppumaan ja yöllä piti vähissä vaatteissa käydä vaihtamassa pullo. Hotellissa nukkuja ei tiennyt mitään ulkona taistelevasta karavaanarista. Hotellivieras nautti väsyneenä yöunista, sillä huoneen hintaan kuului pääsy yökerhoon ilmaiseksi, jossa oli juhlinut pilkkuun asti. Karavaanari oli maksanut pääsylipuista täyden hinnan ja illan päätteeksi haki narikasta paksut talvivaatteet ja tarpoi pikkukengillä lumihangessa kalsealle vaunulle.

Kateellisen panetteluksi näitä muistoja varmaan joku sanoo, eikä ehkä ihan väärässä olekaan. Saahan vaunuilija reissuillaan keitellä tuoreet kahvit aina kun haluaa. Hotellimatkaaja juo baarin painunutta sumppia ja maksaa kupillisesta koko kahvipaketin hinnan.

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#