lauantai 26.9.2020 | 23:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Maahanmuuttajilla näyttämisen nälkää

Pe 10.7.2020 klo 19:30

Porisin pitkästä aikaa Kinnusen Erkin kanssa ruokakaupan hedelmäosastolla. Erkki oli tullut Reisjärveltä täydentämään muonavarastoja. Siinä ostosten lomassa paransimme tovin aikaa maailmaa. Kinnusen Erkki oli pannut merkille, kuinka ulkomailta tulleet paluumuuttajat ovat ahkeraa ja työteliästä väkeä. Siihen hän kyseli ihmetellen syitä.

Ei siihen tarvita mitään tieteellisiä tutkimuksia laajalla otoksella, kun ahkeruuden syitä haetaan. Esko Aho sanoi jo aikoinaan, että kyllä Siperia opettaa. Eli jos maahanmuuttaja tiputetaan talvipakkasella Siperiaan laskuvarjolla, hänen on painettava niska limassa töitä saadakseen kattoa pään päälle, lämpöä ja sapuskaa. Muuten kuolo korjaa kylmettynyttä satoaan. Muistan kuinka Selänteen alueelta lähdettiin 60–70-luvuilla Ruotsiin leipää leventämään. Suurimmalla osalla oli mukanaan vain matkalaukku. Maahanmuuttajien oli hetkessä ostettava kaikki mahdollinen huonekaluista ja lusikoista pitäen. Sitten oli ostettava uusi Volvo, sillä ilman autoa ei saanut akkaakaan.

Eikä siinä vielä kaikki. Maahanmuuttajan on ”myytävä ja lunastettava” paikka uudessa maassa. Se lunastetaan joko kovalla työnteolla, urheilu - tai kulttuurisaavutuksilla. Näin maahanmuuttaja voi saada henkisesti hyvänolon tunteen, kun tulee hyväksytyksi tasaveroisena kansalaisena. Tämän ahkeruuden voi turmella vain vastikkeeton raha, jota monissa yhteiskunnissa viljalti jaetaan ilmaiseksi.

Tänä kesänä olen kierrellyt eri puolilla kotimaata. Olen pannut merkille, kuinka kohta koko ravintolabisnes on maahanmuuttajien hallussa. Olen nähnyt maahanmuuttajien ruokapaikkoja kaikissa Selänteen kunnissa. Maahanmuuttajat ovat perustaneet ruokapaikkoja jopa tuhannen asukkaan pienkuntiin. Monille ravintoloitsijoille kova puurtaminen on normaalia jo kotimaassa opittu elämäntapa. Usein ravintoloissa tehdään töitä perhekunnittain ja lapset oppivat pienestä pitäen työntekoon.

Juttelin kerran Ylivieskassa kiinalaisen ravintolayrittäjän kanssa. He tekevät ympäripyöreitä päiviä ja kerran vuodessa pannaan ravintola kiinni kahden viikon loman ajaksi. Koulua käyvät lapset tekivät iltapäivisin läksyjä ravintolassa.

Mikäpä siinä yrittäessä, kunhan kaikki yhteiskunnan velvoitteet hoidetaan kunkin maan säädösten mukaan. Maahanmuuttajia tullaan vielä näkemään varsinkin niissä työtehtävissä, jotka ei kelpaa paikallisille työntekijöille. Menestystä siivittää näyttämisen nälkä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#