sunnuntai 20.6.2021 | 13:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Matkailun kivijalka rakentuu yhteisvoimin – Haapajärvelle luodaan monipuolisia matkailumahdollisuuksia

Emilia Tiitto
To 9.7.2020 klo 10:01

Kesäkuun viimeisenä päivänä Haapajärven kaupungin Matkailun kivijalka -hanke kokosi paikallisia yrittäjiä ja toimijoita Karjalahden kartanon tiloihin. Tapaamisen tarkoituksena oli tiedustella hankkeeseen mukaan lähtijöitä, jotta hanke pitäisi sisällään runsaasti yhteistyötä eri yrittäjien kanssa.

– Jo olemassa olevaa yhteistyötä voi viedä vielä pidemmälle, jotta Haapajärven matkailulle syntyisi yhteinen kivijalka, hankkeen projektipäällikkö Alina Pihlajaniemi kertoo.

Yhteistyö hankkeen ja yrittäjien välillä alkaa yhteisen matkailu-teeman luomisella.

– Yhteinen teema näkyy niin yrittäjien omassa kuin hankkeenkin markkinoinnissa.

Matkailun kivijalka -hankkeen seuraan liittyy koko Haapajärveä koskeva Retkeilevä Haapajärvi -hanke, jonka avulla seitsemälle eri kylälle luodaan ja kunnostetaan retkimahdollisuuksia.

– Hanketta hallinnoi kaupunki, mutta kylät hoitavat talkoot ja tekemisen. Talkooapua tarvitaan paljon, projektipäällikkö Teija Nurmenniemi toteaa.

Edellisellä vastaavalla hankkeella Kuusaalle rakennettiin laavu, mikä nyt kunnostetaan esteettömäksi. Luontoreittejä tullaan tekemään paljon, muun muassa Autiorannalle ja Oksavalle, ja myös Tynnyrikoski saa oman luontopolkunsa.

– Tiitonrannalle Siiponkoskelle tehdään iso esteetön kota ja Sauvi–Someron-reitille lisätään infotauluja, Nurmenniemi listaa.

Sekä Matkailun kivijalka -hankkeen että Retkeilevä Haapajärvi -hankkeen luomat sisällöt tullaan käyttämään hyödyksi sähköisessä muodossa tänä kesänä julkaistavassa paikkakunnan omassa sovelluksessa.

– Keräämme sovellukseen makkaranpaistopaikoista lähtien mahdollisimman käytännöllistä tietoa, josta on hyötyä niin paikkakuntalaisille kuin vieraillekin, Jouni Niskanen Lions Club Kantapuhdosta kertoo.

Kaikki leijonien toiminnasta kerätyt tuotot jaetaan takaisin alueelle apua tarvitseville.

– Nihakilta on suunnitteilla hanke, joka koskee viittä eri kuntaa. On kustannustehokkaampaa ja kiinnostavampaa yhdistää voimat eri kuntien välillä, Niskanen vihjaa.

Haapajärven matkailuyrittäjät ovat huomanneet, että matkailijoita on näillä seuduin koko ajan enemmän ja enemmän. Useat reissaajat haluavat käsiinsä konkreettista materiaalia paikkakunnan aktiviteeteistä.

– Olemme julkaisseet Haavikas-lehden, kartan sekä patsas- ja uimapaikkaesitteet. Pian julkaisemme myös kesäesitteen, joka toteutetaan vielä laajempana kokonaisuutena ensi kesänä yhteistyössä hankkeeseen mukaan lähtevien yrittäjien ja toimijoiden kanssa, Pihlajaniemi paljastaa.

Materiaalit tullaan kääntämään myös englanniksi, sillä kasvaneen kotimaan matkailun lisäksi matkailun ulkomaillekin odotetaan lisääntyvän.

– Toivottavasti tämän vuoden jälkeen matkailu Suomessa jää elämään, Pihlajaniemi toivoo.

Matkailuhanke on hankkinut keskelle toria näyttävän opastekyltin, jossa on esille monipuolisesti eri kohteita niin kulttuurin kuin liikunnankin saralta. Kylttejä lisätään tolppaan tarvittaessa.

– QR-koodin kautta käyttäjä näkee kohteen sijainnin kartalla sekä pääsee lukemaan lisätietoa visithaapajärvi-sivustolta.

Lähempänä syksyä hanke toteuttaa työpajoja, joista ainakin yksi käsittelee sosiaalisen median mahdollisuuksia. Haapajärvelle on myös tulossa uudet markkinointivideot.

– Yritän kontaktoida vielä useita yrittäjiä ja parhaani mukaan kertoa, miten voin auttaa heitä hankkeen kanssa, Pihlajaniemi tiivistää.

#