sunnuntai 24.1.2021 | 02:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Kaukaa viisas ja muita sanontoja

Pe 26.6.2020 klo 13:30

Kevään aikana lueskelin sanontoja ja sananlaskuja. Niitä on suomalaisessa kulttuurissa viljelty paljon. Niistä on koottu kirjoja ja yhä ne vilahtavat jokapäiväisessä elämässä. Otetaan nyt esimerkiksi sanonta kaukaa viisas. Synonyymisanakirjan mukaan se tarkoittaa fiksua, nokkelaa, terävää, henkilöä, joka ennakoi ja varautuu. Vastakohtana voisi pitää läheltä tyhmä -sanontaa. Se kuvaa henkilöä, joka ei näe nenäänsä pitemmälle.

Pyhäjärvellä on omanlaisensa sanonnat ja sutkautukset. Niitä minulla oli ilo koota pieneen kirjaseen, joka on nyt julkaistu. Kiitokset Pyhäjärvi-Seuralle ja siellä kaikille vaikuttajille ja yksityisille henkilöille, jotka ovat keränneet paikallishistoriaa ja pitäneet huolta siitä, että vanhat viisaudet eivät katoa.

Pyhäjärvi-Seuran kautta on vuosikymmeniä eletty ja pidetty yllä Pyhäjärven kulttuuria, joka on puolestaan saanut mausteita eri puolilta Suomea ja maailmaa. Elävä kulttuuri kaipaa aina pienen ripauksen ulkopuolista apua. Jos ei muuten, niin peilaamaan omaa napaa. Se on realismia, johon helposti törmää. On inhimillistä innostua omasta tekemisestä, mutta se totuus, että muuallakin on elämää, on hyvä kohdata ja palata sitten raiteilleen jatkamaan entistä suorempana omaa tekemistä. Hyvä on käydä myös naapurissa katsomassa, miten siellä asioita tehdään, ja tietysti kutsua itse naapureita kylään. Tuo tullessas, vie mennessäs, toimii myös henkisellä tasolla.

Edesmennyt isäni sanoi minulle usein jämsäläisittäin, että: ”aina on oltava jotain moittimisen varaa.” Hän tarkoitti, että olin tehnyt jotain väärin tai huonosti. Nuorempana loukkaannuin siitä. Otin itseeni. Nyt en enää, kun ikää on yhtä paljon kuin isälläni silloin ja enemmänkin. Isäni taisi olla kaukaa viisas. Kehotti tekemään paremmin. Syntymäkaupungissani Jämsässä toisaalta tunnetaan sellainenkin leuhkan puoleinen sanonta, että se on rumueessaankin koriita tämä Jämpsä. No onhan se. Omasta kotiseudustaan voi olla ylpeä, yrittää tehdä itse asioita paremmin ja käydä välillä naapurin puolella ja todeta pyhäjärviseen tapaan, että harvoin sitä naapurista pöllömpänä lähtöö. Olemalla kaukaa viisas, tulee hyvä vastaan.

15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#