sunnuntai 20.6.2021 | 11:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen kirjasto sai lisätilat käyttöönsä

Palvelut monipuolistuvat

Outi Levä
Pe 26.6.2020 klo 07:00

Kärsämäki

Reilu kolme vuotta sitten Kärsämäen kirjasto muutti Paanulinnan kiinteistöön ja entiseen kirjastorakennukseen tuli tilat ryhmäperhepäiväkoti Satukontille. Jo silloin suunnitelma oli, että kirjasto saisi nyt kirjastolle vapautuneet tilat. Viime syksynä Alko sai uudet tilat toisesta päästä taloa ja talven aikana siltä vapautuvat tilat on remontoitiin kirjaston käyttöön. Juuri ennen koronaa tilat olivatkin liki valmiit.

– Tämä oli suunnitelma ihan aluksi. Ajatus on, että korkea tila on helposti muunneltavissa eri tilaisuuksiin. Hyllyt ja kirjat asettuivat tilaan hyvin. Korkea tila on muunneltavissa. Kun hyllyt eivät ole kiinteitä, niitä voidaan siirrellä, tila tyhjentää ja järjestää pieniä tapahtumia. Olemme todella tyytyväisiä, sanoo kirjastotoimenjohtaja Kirsi Nahkanen.

Isommat tilat antavat mahdollisuuden myös uusien palveluiden tarjoamiseen. Yhdessä liikuntapalvelujen kanssa kirjasto on ideoinut liikuntavälineiden lainausmahdollisuuden. Välineitä voi lainata kirjastokortilla kahdeksi viikoksi kerrallaan.

– Lainattavana on pihapelejä, frisbeekiekkoja ja kuntoiluvälineitä, joita ihmiset ovat ehkä miettineet hankkivansa kotiin itselleen. Voit siis kokeilla ennen uuden harrastuksen aloittamista näitä välineitä. Tai koota kaveriporukan pelaamaan, petankki-peliä tai frisbeetä. Lista lainattavista liikuntavälineistä löytyy kunnan nettisivuilta ja seuraavasta Kaikusta. Välinevalikoimaa voidaan jatkossa myös täydentää, kertoo Nahkanen.

Alueen kirjastot Yksiin

Tavoitteena laajempi yhteistyö, säästöt ja paremmat palvelut

Kirjastojen yhteistyöhanke etenee jokilaakson alueella. Ylivieskan kaupunginkirjaston hallinnoima Yksiin-hankkeen tarkoitus on kartoittaa mahdollisuuksia, jotta jokilaaksojen 14 kunnan kirjastot yhdistyisivät yhdeksi kirjastoryhmäksi.

Alueella toimii tällä hetkellä Tiekkö- ja Kiri-kirjastojen kimpat sekä Reisjärven kirjasto yksinään. Kirikirjastoihin kuuluvat Haapajärvi, Kärsämäki ja Pyhäjärvi, Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva. Tiekkö-ryhmään kuuluvat Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Sievi ja Ylivieska.

Yhteisessä kirjastoryhmässä toimiminen tarkoittaisi yhteisen kirjastojärjestelmän lisäksi yhteistä aineisto- ja asiakastietokantaa, sekä yhteisiä aineistokuljetuksia, käyttösääntöjä ja käytänteitä. Kirjastoryhmällä olisi myös yhteinen verkkokirjasto sekä kirjastokortti. Isompi kirjastoryhmä tuo myös säästöjä tietokantakustannuksiin, sekä mahdollistaisi osaamisen jakamisen ja laajemman yhteistyöpohjan kirjastojen työntekijöiden keskuudessa.

– Uusi yhteistyöalue tarkoittaa asiakkaan kannalta sitä, että hän näkee yhdellä haulla uuden, entistä laajemman kirjastoverkoston koko aineiston ja saa sen käyttöönsä. Lisäksi hän voi asioida kaikissa alueen kirjastoissa samalla kirjastokortilla, tai palauttaa aineistoa mihin tahansa alueen kirjastoon, sanoo kirjastotoimenjohtaja Kirsi Nahkanen.

Kirjastokimpat ovat parantaneet saatavuutta ja tuoneet säästöjä hankinnoissa jo pitkään, koska aineistot liikkuvat helposti kirjastojen välillä.

– Kaikkia kirjoja ei tarvitse ostaa jokaiseen kirjastoon. Nyt alue laajenee lisää ja se näkyy kokoelman monipuolistumisena ja laajenemisena entisestään, sanoo Nahkanen.

Tämän kevään aikana kaikki hankkeessa mukana olevat kunnat ovat päättäneet yhdistymisestä, joten hanke etenee, ja uusi yhteistyöalue on tarkoitus saada toimimaan vuoden 2021 aikana.

Yksiin-hankkeen kokonaiskustannusarvio on 56.250 €, jos Pohjois-Suomen AVIn rahoittaa 45.000 €. Reisjärvien osuus on 3 %, Haapajärven 8 %, Kärsämäen 3 % ja Pyhäjärven 6 %.

#