tiistai 7.7.2020 | 09:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juhannusta vietetään poutaa ja aurinkoa ihaillen, lämpötila nousee osin hellelukemiin  – Täältä löydät linkkejä kauppojen aukioloaikoihin – Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa, että sijaintilomake olisi hyvä apulainen hätätilanteessa

Juhannuksena on muun muassa Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla voimassa metsäpalovaroitukset.

Minna Mustonen
Pe 19.6.2020 klo 08:10 | päivitetty la 07:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuspäivä on laajalti aurinkoinen ja lännessä jopa helteinen.

Osassa maata päästään nauttimaan hellelukemista, kun lämpötila kohoaa paikoin yli 25 asteeseen.

Ilmatieteen laitos varoittelee Keski-Pohjanmaata ja Pohjanmaan aluetta metsäpalovaroituksin.

– Metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti, sanotaan varoituksessa.

Mikäli metsäpalovaroituksen aikaan käsittelee varomattomasti tulta, tekee pelastuslaitos ilmoituksen asiasta poliisille. Näin kävi juhannusyönä Pedersöressä.

Näillä näkymin maanantaina varoituskartta leiskautetaan keltaiseksi, Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantaina metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa.

Jokilaaksojen pelastuslaitos antaa tärkeän vinkin juhannuksen juhlijoille:

Ilmatieteen laitoksen mukaan tilastollisesti helteitä osuu joko juhannusaattoon tai -päivään keskimäärin kerran neljässä vuodessa, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Edellisen kerran hellettä oli juhannusaattona viime vuonna, kun taas helteistä juhannuspäivää on vietetty viimeksi vuonna 2016. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin.

Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Silloin helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuoden juhannusaaton säätä sävyttivät helteet ja ukkoset.

Lähimpien ruokakauppojesi aukioloajat näet näistä linkeistä:

HalpaHalli

Kesko

S-ryhmä

Lidl

Alkon ovet ovat kiinni lauantaina.

#