sunnuntai 24.1.2021 | 00:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Taivaan merkit

To 18.6.2020 klo 13:30

Koivut juhannuksena oven edustalla lisäävät perimätiedon mukaan hedelmällisyyttä, karjaonnea ja runsastuttaa maidontuotantoa. Taikoja juhannuksen varalle on vaikka kuinka paljon. Pakanajuhlahan se alun perin on ollutkin. Sitä minä vaan olen ihmetellyt, millä tavalla entisaikaan on juhannuksen ja muiden juhlien tarkka ajankohta määritelty, kun kalenterit ovat olleet auringon varassa. Onhan valoisa aika tällä leveysasteella melko pitkä ja parin viikon seutuvilla voisi juhannus olla minä päivänä hyvänsä. Vaikka ei se parin päivän heitto puoleen tai toiseen ole varmaan merkinnyt mitään. Mielikuvissa kyläkunnan vanhin ja viisain parrakas mies on viettänyt pitkiä aikoja tutkien taivaallisia merkkejä ja määritellyt juhlien ajankohdat. Jos näytti, että juhannuksena sataisi, niin mies on saattanut muutamalla päivällä siirtää juhlan alkamista, että kelit olisivat ainakin kohdallaan. Kukaan ei uskaltanut kyseenalaistaa tietäjän taitoja.

Haittaisiko tuo, jos niin tehtäisiin nykyäänkin? Monia varmaan haittaisi hirveästi, onhan tämä elämä niin tarkkaan aikataulutettu. Suomalaisille tällainen spontaani juhlinta ei varmasti sopisi ollenkaan. Meillä kaikkien asioiden on oltava tarkasti omassa karsinassaan ja kaikki poikkeamat ovat pahasta. Juhannukseen on saatava varautua monta viikkoa.

Eräs tuttavani, joka on viettänyt Venäjällä työn merkeissä yli parikymmentä vuotta, sanoi, että venäläisillä on kyky heittäytyä juhlimaan ihan hetkessä. Hujauksessa pöytään löytyy muutama pullo vodkaa ja pikkupurtavaa. Musiikki ja laulu raikui ja yhtä pian, kuin juhlat olivat alkaneet, niin samalla tavalla ne näkymättömästä merkistä loppuvat. Jäyhä suomalainen siinä meiningissä saa ihmetellä, että mitä ihmettä oikein tapahtui, myöhästyy alusta ja lopusta. Jää viimeisenä paikalle kupeksimaan ja saa maksaa laskun. Parempi, että suomalaiset juhlivat vain omissa oloissaan tarkan aikataulun mukaan, jossa alku ja loppu on ennakolta tiedossa.

Kaikista tärkeintä on tänäkin vuonna juhlia juhannus perinpohjaisesti, koska seuraavaan juhlaan on monta kuukautta. Lokakuun lopussa vasta on pyhäinpäivä ja senhän kaikki viettävät rauhallisesti. Lasketaanko venetsialaisia mukaan näihin suuriin juhliin? Ei lasketa, koska kestävät vain yhden illan.

Siispä hyvää juhannusta kaikille ja iloista mieltä!

Kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#