maanantai 25.5.2020 | 05:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Tekstiviestien ihanuus ja kurjuus

Pe 22.5.2020 klo 16:00

Tekstari-palsta on aiheuttanut minulle päänvaivaa pitkin kevättä – jälleen kerran.

Olen toitottanut viikkotolkulla, että lähetetystä viestistä täytyy ilmetä myös lähettäjän nimi, mikä on herättänyt närää joissakin lukijoissa ja viestin lähettäjissä.

On muun muassa esitetty - nimettömänä tietenkin, että joku epämääräinen, ulkopuolinen taho vaatisi sensuroimaan tekstiviestipalstaa ym. täysin käsittämätöntä. Väite ei pidä paikkaansa ja toimitus tekee julkaisupäätöksen aina ihan itse. Viestien lähettäjien nimet ovat vain ja ainoastaan toimitusta varten ja toimituksen tiedossa, ja täällä ne myös pysyvät.

Miksi sitten vaadin tekstareiden lähettäjiä paljastamaan minulle itsensä? Korona-aika on saanut viestipalstan käymään ”kuumana” monellakin tapaa. Viestien sävy on muuttunut yhä ikävämpään suuntaan, ja osittain ne tuntuvat myös muuttuneen poliittiseksi peliksi. Ei sellaista ”välihuutelua” voi julkaista, etenkään jos lähettäjästä ei ole mitään käsitystä. Toivon, että oman nimen kertominen myös pistäisi viestin lähettäjän miettimään tarkemmin, mitä todella haluaa sanoa.

Asiasta saa ja pitää sanoa, mutta ilkeämielisellä vihjailulla ei pääse puusta pitkään. Olen todella otettu siitä, että palsta kiinnostaa ihmisiä ja herättää heissä tunteita, mutta sanomalehti on kuitenkin jotain ihan muuta kuin sosiaalisen median keskustelupalstat.

Journalistin ohjeissa sanotaan: ”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus”. Ohjetta ei tietenkään ole kirjoitettu suoraan tekstareita varten, mutta mielestäni sen henki sopii hyvin tähänkin asiaan.

Ohjeissa sanotaan myös: ”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti”. Siinä on ohjenuoraa itse kullekin ihan riittävästi.

#