maanantai 25.5.2020 | 05:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen kunnanhallitus käsitteli Hoivakoti Frosteruksen tilannetta – Vanhusten palveluasuminen turvataan tarvittaessa kateostolla

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 20.5.2020 klo 16:08

Kärsämäen kunnanhallitus käsitteli maanantaina 18.5. pidetyssä kokouksessaan Hoivakoti Frosteruksen tilannetta.

Kärsämäen kunnan ja Terveystalo Kuntaturva Oy:n välisen sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelusopimuksen mukaisesti vanhusten palveluasuminen sekä tehostettu palveluasuminen tulee tuottaa lähipalveluna paikkakunnalla. Jos palvelukapasiteetti on paikallisesti täynnä, voidaan palvelua tällöin tarjota myös kunnan ulkopuolelta.

Kunnanhallituksen esityslistassa kerrotaan, että kaikki palvelujen piiriin tulleet asukkaat on Terveystalon taholta ohjattu kunnan ulkopuolelle kesäkuusta 2019 lukien, mitä Terveystalo on perustellut Terveystalon ja Esperi Caren sopimuskiistalla.

Kärsämäen kunta on reklamoinut tilanteesta Terveystaloa kirjallisesti ja suullisesti, sillä asumispalvelua ei tuoteta sopimuksen mukaisesti lähipalveluna. Kärsämäen kunta on antanut Terveystalolle kateostovaroituksen joulukuussa 2019.

Kateosto tarkoittaa tavaran tai palvelun ostamista kolmannelta osapuolelta tai palvelun suorittamista omana työnä. Mikäli kateostoon päädytään, palvelun toimittaja on velvollinen korvaamaan tilaajalle kateostosta aiheutuneet ylimääräiset kulut.

Kärsämäen kunta pitää Esperi hoivakoti Frosteruksen sulkemissuunnitelmaa vakavana uhkana hoivakodin asukkaiden terveydelle ja hyvinvoinnille sekä ikäihmisten asumispalveluille Kärsämäellä, minkä vuoksi kunnanhallitus päätti turvata vanhusten palveluasumisen sekä tehostetun palveluasumisen palvelujen jatkumisen Esperi Frosterus hoivakodissa katkeamattomana, jotta asukkaiden laadukkaat palvelut voidaan taata Terveystalon palvelusopimuksen mukaisesti.

– Käytämme kateostoa, jos hoivakodin toiminta on uhattuna, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila kertoo.

– Uskon kuitenkin, että tilanne hoivakodissa ratkeaa toukokuun aikana, hän jatkaa.

Maanantaisessa kokouksessa kunnanhallitus teki myös periaatepäätöksen tilojen Kataja ja Kataja II ostamisesta.

– Urheiluseura Kärsämäen Kataja on myynyt tilat ja niillä sijainneen, käytöstä poistetun toimitilansa yritykselle purettavaksi. Kunta puolestaan sitoutuu ostamaan kyseisen tontin yritykseltä, kun rakennukset on poistettu ja tontti siistitty, Jussila kertoo.

– Tämän pitäisi tapahtua ensi syksynä. Kunnalla on määräraha olemassa tontin ostoon, sekä suunnittelumääräraha uuden liikuntahallin rakentamiseen. Se on mahdollista rakentaa joko tiloille Kataja tai Frosteruksen koulun viereen. Siitä ryhdytään käymään keskustelua lähiaikoina.

Jussilan mukaan Kärsämäellä on pulaa sisäliikuntapaikoista.

– Kaikki liikuntaryhmät ovat vielä mahtuneet joko Frosteruksen tai Saviselän koulun tiloihin, mutta yhtään ylimääräistä kapasiteettia meillä ei ole. Rakentamisen edellytys on kuitenkin ulkopuolisen rahoituksen saaminen.

Poikkeusolot ovat sujuneet Kärsämäellä hyvin

Satu Kangas-Viljamäki

Kärsämäen kunnanhallitus käsitteli maanantaina myös kunnan varautumista koronapandemiaan.

– Vaikka pandemia yllätti meidät kaikki ja siihen varautuminen vei energiaa koko henkilöstöltä, selvisimme urakasta mahtavasti. Siitä kiitos kaikille työntekijöillemme. Terveyspalvelut saatiin hyvään valmiuteen ja koulut ovat toimineet hienosti niin etäopetuksen aikana kuin lähiopetukseen palatessa, kunnanjohtaja Esa Jussila kiittelee.

Yksinyrittäjiltä on tullut kuntaan noin kymmenen tukihakemusta, mitä selittänee Jussilan mukaan yksinyrittäjien kekseliäisyys korvaavan toiminnan suunnittelussa.

– Osa seurailee varmasti vielä tilannetta ja hakee avustusta myöhemmin. Tukea on haettu myös Ely-keskuksesta sekä Business Finlandilta. Harva yritys on joutunut turvautumaan lomautuksiin, sillä ravintolatkin ovat voineet tehdä jonkinlaista tulosta take away -toiminnalla, mitä Nelostien on luonnollisesti vilkastuttanut. Eniten korona on tähän mennessä vaikuttanut kuitenkin juuri ravintola- ja majoitusaloihin.

Osalle aloista koronan vaikutukset realisoituvat myös viiveellä.

– Toivotaan, että tilanne lähtee pian elpymään, mikä osaltaan loiventaa myös niiden alojen ahdinkoa, joille pandemian vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin.

#