maanantai 25.5.2020 | 04:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtaosa Selänteen alueen peruskoulujen oppilaista palasi koulun penkille

Emilia Tiitto
Pe 22.5.2020 klo 07:30

Selänne

Koulujen alkaessa viime torstaina Haapajärven yläastelaisista paikalla oli 96 prosenttia.

– K.J. Ståhlbergin koululla poissaolijoita oli 50 oppilasta, Parkkilassa 20, Väliojalla 3 ja Oksavalla 7. Perjantaina Tiiton koululla läsnä olivat kaikki oppilaat, kertoo Haapajärven sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki.

K.J. Ståhlbergin koulun sisäilmaongelmien takia 1.—3.-luokkalaiset opiskelevat lukuvuoden viimeiset viikot monitoimitalolla ja 4.—6.-luokkalaiset lukiolla. Esikoululaiset pysyvät eskareiden tiloissa.

– Olemme yrittäneet olla mahdollisimman varovaisia. Kouluihin tilattiin käsidesipumppuja, koulukyydeissä pyyhitään istumia ja esimerkiksi lukion pihalla välitunteja vietetään porrastetusti.

Väljyyttä sekä omia välituntialueita ja ruokailuaikoja noudatetaan myös Reisjärvellä, missä tartunnoilta suojautuminen on otettu erittäin vakavasti.

– Yksi yläluokkalainen poika sanoi äidilleen, että ei se korona ainakaan koulusta tartu, kun jatkuvasti pestään käsiä, Reisjärven sivistysjohtaja-rehtori Markku Puronhaara naurahtaa.

Käsien lisäksi Reisjärvellä desinfioidaan myös koulukyytejä. Kauempaa tulevia oppilaita on kehotettu kulkemaan pyörällä tai omalla kulkuneuvolla.

– Yläkoulussa meillä on käytössä kolme eri ulko-ovea; yksi kullekin luokka-asteelle.

Reisjärven yläkoululta jäi koulujen alkaessa kotiin noin 20 oppilasta, joista puolella oli lääkärinlausunto. Alakoulun puolelta kertyi enemmän poissaolijoita, joista kolmasosalla oli lääkärinlausunto.

– Niille, joilla on lausunto, järjestetään etäopetus Wilman kautta. Osaltaan tartuntapelkoa heijastaa se, että osa jäi omalla luvalla kotiin.

Suuri osa oppilaista on kuitenkin iloinnut kouluun palaamisesta.

– Ei sähköinen korvaa sitä, että oikeasti näkee, Puronhaara tiivistää.

Iloisia oppilaita on palannut koulun penkille myös Pyhäjärvellä, missä väljyyttä ja koulukyydityksiä koskeviin suosituksiin on pystytty vastaamaan hyvin.

– Järjestelyt ovat vaatineet työtä, mutta niissä on onnistuttu. Kaikille on esitelty ja jaettu Opetushallituksen ohjeet, ja niitä noudatetaan, toteaa Pyhäjärven sivistysjohtaja Jukka Lehtosaari.

Kahtena ensimmäisenä päivänä Pyhäjärven kouluista jäi pois 10 prosenttia oppilaista.

– Jokainen on velvoitettu tulemaan kouluun, ellei erityistä syytä poissaoloon ole. Kahta opetustapaa emme käytä, joten jos oppilas jää kotiin, vastaa koti opetuksesta.

Vaikka kouluissa pidetään etäisyyksiä, otetaan oppilaat silti huomioon.

– Oppimisen ohella on tärkeää keskustella koronasta ja aistia hyvinvoinnin tilaa, Lehtosaari huomauttaa.

Kärsämäen peruskoulujen rehtorin Juha Korkiakosken mukaan oppilaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja iloisia kouluun pääsemisestä.

– Pelkoa ei ole kantautunut kuin siinä vaiheessa, kun vanhemmat hakivat poissaololupia. Suurin huoli koskee riskiryhmäläisiä.

Kärsämäen oppilasmäärästä pois on noin 18,5%. Oppilaiden poissaolo pienensi luokkakokoja, minkä lisäksi muutama ryhmä on jaettu kahtia.

– Olemme miettineet tarkkaan, miten turhaa kontaktia voidaan välttää. Suurin ongelma oli kyyditysten järjestäminen, minkä hoidamme nyt porrastetusti: kyydit hakevat ensin ala-astelaiset kouluun ja lähtevät vasta sitten hakemaan yläkoululaiset.

Etäopetusta ei Kärsämäelläkään voida antaa enää koteihin samalla tavalla kuin aiemmin.

– Opettajat laittavat joka päivä läksyt Wilmaan ja siitä eteenpäin ne ovat oppilaiden ja vanhempien kontolla. Opettajille olisi liian raskasta, mikäli ensin pitäisi suorittaa lähiopetus ja sen jälkeen vielä etäopetus koteihin, Korkiakoski huomauttaa.

#