maanantai 25.5.2020 | 04:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Pienoismallien rakentelu alkoi siitä, kun Antti Haarala löysi edellisenä kesänä lastenlastensa kanssa keräämät pajut – Ajattelin tehdä pajunrunkoon pienoismallin majasta, pienet talot, majat ja mökit ovat pikkutarkkaa työtä

Emilia Tiitto
To 14.5.2020 klo 18:00

Haapajärvinen Antti Haarala on maalaillut ja piirtänyt pikkupojasta asti. Ollessaan 15-vuotias hän osti ensimmäiset öljyvärit ja alkoi maalata tauluja. Nyt Haaralan huomion saavat erilaisia rakennuksia muistuttavat pienoismallit, joita Haarala rakentelee omaksi iloksensa.

– Eläkkeelle jäämisen jälkeen aika ei ole käynyt hetkeksikään pitkäksi. Jos ulkona ei ole mitään hommaa, rakentelen näitä sisällä.

Pienoismallien rakentelu alkoi siitä, kun Haarala löysi edellisenä kesänä lastenlastensa kanssa keräämät pajut. Lapset kuorivat pajut ajankulukseen. Haarala säästi pajut ja alkoi myöhemmin miettiä, mihin voisi näin nätin näköiset puut käyttää.

– Ajattelin tehdä pajunrunkoon pienoismallin majasta. Vähitellen se laajeni metri kaksikymmentä senttiä korkeaksi, kun lisäsin rakennelmaan tasanteita ja rappusia, eikä se ole valmis vieläkään, Haarala hymähtää.

Ensimmäisen työnsä jälkeen Haarala innostui tekemään myös muita pienoiskoossa olevia rakennuksia. Haarala on taiteillut muun muassa maitolaiturin, vanhan käymälän ja savusaunan.

– Maitomökille ja savusaunalle katsoin vähän mallia, mutta muuten keksin ideat omasta päästäni. Silmällä katsomalla tarkistan, että kaikki näyttää sopusuhtaiselta ja oikealta.

Esimerkiksi yhdestä Haaralan rakennelmasta löytyy aidon näköinen pärekatto, joka on tehty ohuesta vanerista.

– Ison rakennuksen katossa on 600 pientä palasta, jotka kiinnitin kaikki käsin yksitellen, aivan kuten oikeakin pärekatto tehdään.

Itseoppinut rakentaja käyttää töissään etupäässä haapaa. Metalleja Haaralan töissä ei käytetä, sillä ainoa rakennusmateriaali on puu.

– Sirkkelöin puut pieniksi rimoiksi, minkä jälkeen hion ne ja sahailen sopivan kokoisiksi. Kasaamiseen käytän liimaa ja puutappeja.

Haarala on maalannut kaikki pienoisrakennelmat kalkkimaaleilla.

– Kalkkimaalit ovat siitä hyviä, että ne kuivuvat nopeasti ja ovat vesiohenteisia ja tuoksuttomia, Haarala vinkkaa.

Viimeisimpänä työnään Haarala on rakennellut autiotaloa, jonka tekemiseen on tarvittu tavallista enemmän luovuutta.

– Normaalit rakennukset ovat helppoja, mutta rötiskän näköinen talo on vaikeampi, sillä siitä pitää saada huonon näköinen. Esimerkiksi rikkinäiset ikkunat tein puhelimen rikkinäisestä panssarilasista.

Ajan patinaa Haarala saa aikaan maalaamalla kalkkimaaleilla rakennelmiin muun muassa sammalta ja jäkälää. Rakennelmista löytyy myös pientä rekvisiittaa, kuten autiotalon katolla oleva naakka.

– Ikkunaruutujen asentaminen paikoilleen vie eniten aikaa, sillä lasi ei ole puuta ja se pitää sovitella hyvin listojen väliin. Enää se ei kuitenkaan tuota niin paljon vaikeuksia, tekemällä kun on oppinut.

Vaikka Haarala rakentelee omaksi iloksensa, ovat hänen työnsä laajalti pidettyjä. Kuvia töistänsä Haarala julkaisee niin blogiinsa kuin Facebook-ryhmiin. Tällä hetkellä rakennelmat ovat esillä Haaralan kaapin päällä.

– Jotkut ovat tiedustelleet, aionko pitää näyttelyitä, mutta sitä minun pitää vielä miettiä.

Rakentelemista Haarala kuitenkin jatkaa, kuten myös kuvien julkaisemista ihmisten ihailtaviksi.

– Pidän siitä, että tähän harrastukseen voin uppoutua. Pikkutarkka työ rentouttaa minua.

#