maanantai 25.5.2020 | 05:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Jalat vain luiskahti alta ja titityy...

Pe 15.5.2020 klo 20:00

Olen viime vuodet äimistellyt, miten rakentamisessa ei ole vieläkään ymmärretty veden hallintaa tarpeeksi. Olen käynyt monissa uudisrakennuksissa saunomassa ja useimmissa suihkuhuoneen saippuavedet huilaavat pitkin lattioita ja seiniä. Suihkukaapit ja lasiset suihkunurkkaukset on keksitty jo vuosikymmeniä sitten, mutta jostain syystä niitä ei rakenneta läheskään kaikkiin uudiskohteisiin. Lieneekö hinta syynä siihen? Maksavathan suihkukaapit vähimmillään muutaman satasen ja kalliimmat kondensoivat kaapit useita tonneja.

Nykyisin luotetaan kylpyhuoneiden rakentamisessa laatoituksen alle rakennettavaan kosteussulkuun, mikä on sinällään hieno asia. Mutta veden roiskeet tuhoavat pikkuhiljaa suihkuhuoneen puiset listat ja kalusteet. Pahinta on kuitenkin saippuavesien aiheuttamat liukastumiset. Kyllä mummuille myydään talvella nastakenkiä kuin siimaa, mutta omassa kodissa heillä on niljakas luistelurata kylppärissä. Luulisi edes vakuutusyhtiöiden asiasta elämöivän. Suihkunurkka toisi vakuutusyhtiöillekin säästöä ja ennen kaikkea terveydenhuolto säästäisi huiman summan vuosittain.

Olen tämänkin asian oppinut kantapääkorkeakoulussa. Lähipiirissäni sattui liukastuminen, jonka seurauksena käsi murtui pahasti. Paikalle pyörähti ambulanssi ensi hätiin. Sitten asianomainen kiikutettiin Kokkolan keskussairaalaan. Siellä kuvattiin ja kipsattiin. Kipsaus epäonnistui ja Oulaisissa jouduttiin vielä suorittamaan leikkaus. Hintalappu oli tuhansia euroja veronmaksajille.

Kerran pesäpallopelin jälkeen liukastuin suihkuhuoneen lattialla pahanpäiväisesti. Iskin takaraivoni niin, että korvissa soi titityy. Teekoossa kipusiskot liimasivat ammottavan haavan ja peli jatkui. Hoitsut vielä tivasivat minulta, olinko ottanut miestä väkevämpää. Kerroin, ettei minun normaalin ”syntymähutikan” vuoksi ole tarvinnut koskaan kiljupönttöön kajota. Asuin silloin kaupungin vuokra-asunnossa. Suihkukaappi olisi estänyt siltäkin kärsimykseltä ja terveydenhuolto olisi taas säästänyt silkkaa rahaa.

#