tiistai 14.7.2020 | 11:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kotona ollaan ihan valtion määräyksestä, mutta mitä me sitten tehtäisiin? Tässä muutama vinkki, mitä kotona ainakin voi puuhailla

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 20.3.2020 klo 13:20

Koronaviruksesta johtuvat poikkeusolot pakottavat meidät kaikki kotiin. Mutta onko kotona oleminen ja liikkumisen rajoittaminen niin paha juttu, kun sitä oikein miettii? Nyt meillä kaikilla on tuhannen taalan paikka kääntää katse kotiin ja keskittyä perheen kanssa yhdessä olemiseen.

Maaselän Marttojen haapajärvinen puheenjohtaja Vuokko Reinikainen naurahtaa iloisesti, kun kuulee kysymyksen: ”Mitä kotona voi tehdä?”

– Vastauksiahan on rajaton määrä. Se on itsestä ja omasta mielikuvituksesta kiinni, mitä haluaa tehdä. Minä ajattelin itse tehdä nyt kaikenlaisia rästihommia, mitkä ovat aikaisemmin jääneet odottamaan parempaa aikaa, Reinikainen kertoo.

– Olen haaveillut pitkään valokuvien järjestämisestä ja kansioihin laittamisesta. Aion tehdä irtokuvista kaikille lapsukaisille omat kansiot. Martat ovat tunnetusti myös käsityöihmisiä, joten nyt on hyvää aikaa leikata matonkuteita tai tehdä ylipäätään käsitöitä.

Martat neuvovat aina joulun aikaan, ettei kaappeja tarvitse silloin pestä. Nyt sekin on sallittua. Marttaliittokin suosittelee nyt kodin siivouksessa pyyhkimään varsinkin kaikki erityyppiset tartuntapinnat huolellisesti ja muistuttaa myös käsien hyvästä pesusta ja hygieniasta.

– Monet haaveilevat, että heillä olisi aikaa lukea. Nyt on, ja varmasti jokaisen kirjahyllystä löytyy jotain luettavaa. Areenasta voi kuunnella ja katsella eri ohjelmia. Tavallaan olemme kaikki saaneet lahjaksi aikaa, Reinikainen vinkkaa.

Edellä mainittua ajanvietettä on ehtinyt ajatella moni muukin, sillä kirjojen myynti on ollut viime päivinä Haapajärvellä vilkasta.

– Kirjastojen sulkeutuminen tulee varmasti näkymään meillä, sekä ale-kirjat että uutuudet ovat jo löytäneet ottajansa. Lauta- ja palapelejä sekä palapelimattoja on mennyt nyt normaalia enemmän, samoin pelikortteja. Peruspelikorttien kysyntä yllätti, mutta täydennystä hyllyyn on tulossa, kertoo Piia Reponen Haapajärven Infosta.

Reinikainen muistuttaa kaikkia pitämään sosiaalisista suhteista huolta, vaikka kylään ei nyt juuri saa mennäkään.

– Tietokoneen välityksellä pääsee nykyään juttelemaan ihan kasvokkain tai voihan sitä aina soittaa ihan perinteisestikin. Nuorilla on käytössään vielä enemmän keskustelukanavia.

Hän pitää tärkeänä, että etenkin lapsiperheissä pidettäisiin poikkeusoloissakin kiinni arjen rutiineista. Myös omasta terveydestä huolehtiminen, että ulkoillaan, levätään, nukutaan riittävästi ja syödään terveellisesti, ovat hyviä asioita arjen sujumisessa.

– Olisi tärkeää, että pystyisimme ajattelemaan asioita realistisesti, vaikka maailman tilanne on nyt mikä on. Presidentti Niinistö puhui viime viikolla erittäin hyvin siitä, miten jokaisen tulisi miettiä miten voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kaikilla olisi hyvä olla. Kyllä me tästä selvitään, eikä kenenkään kannata missään nimessä lamaantua, Reinikainen kannustaa ja jatkaa kotipuuhien ideointia.

– Kunhan lumet sulavat, pihalla ja puutarhassa riittää tekemistä vaikka kuinka paljon. Pihahommat ovat hyvää jumppaa nyt, kun harrastuspiirit ovat tauolla. Laitetaan mielikuvitus laukkaamaan, niin kyllä me selviämme.

Poikkeusolot antavat meille myös oivallisen tilaisuuden tarkastella kotiamme uusin silmin ja kohentaa sitä tarvittaessa. Miltä kuulostaisi pieni pintaremontti tai sisustuksen muokkaus?

– Nykyisessä tilanteessa koti uudistuu helpoiten tapetilla ja/tai uudella maalilla. Kumpikin on helppo tehdä suoraan vanhan päälle ilman pohjatöitä, kauppias Mika Kaisto Haapajärven Sisustuskeskuksesta kertoo.

– Toki, jos seinässä on jo useampi kerros vanhoja tapetteja, ne täytyy poistaa. Vinyylitapetistakin kannattaa ottaa palstautuva pinta pois, minkä jälkeen voi helposti tapetoida vanhan pohjan päälle.

Jos uusi tapetti laitetaan vanhan päälle, seinään kannattaa valita struktuuripintainen tapetti, jotta pohjan epätasaisuudet eivät näy.

Liisteri ostetaan tänä päivänä valmiina ja se levitetään suoraan seinään, johon kuiva tapetti vain nostetaan paikoilleen.

– Kotia voi uudistaa poikkeusolojen aikana myös uusimalla jonkin yksittäisen huoneen lattia vinyylilankulla. Erilaisilla sisustuspaneeleilla ja kaakelimaaleilla saadaan myös nopeasti valmista pintaa. Keittiötä voi uudistaa myös vaihtamalla esimerkiksi pelkät ovet tai tasot tai vetimet, Kaisto vinkkaa.

– Olemme valmiita keskustelemaan poikkeusoloissa myös tuotteiden kotiinkuljetuksesta tarvittaessa, hän sanoo.

#