tiistai 14.7.2020 | 13:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kevät keikkuen tulevija kesää odotellaan: Ensin kaivetaan kaapin kätköistä kaikki purkit ja purnukat, joita voidaan käyttää idättämiseen ja taimikasvatukseen

Kaija Tuompo
Pe 20.3.2020 klo 13:16

Poikkeuksellinen tilanne on laittanut päiväjärjestyksemme uusiksi ja se vaatii tietenkin vähän asioiden uudelleen miettimistä.

Hektinen arki ei kenties ole mahdollistanut monia mukavia asioita, joita olisimme halunneet tehdä. Nyt sitä aikaa kotoiluun monenkin osalta järjestyi vähän tahtomattaankin. Toki tilanteessa voi olla monia harmituksen aiheitakin, mutta jospa koittaisimme etsiä tästäkin pilvestä sen hopeareunuksen ja tehdään vapautuneella ajalla jotain kivaa ja samalla hyödyllistä.

Aloitetaanko vaikka koko perheen yhteinen bilsan tunti. Ensin kaivetaan kaapin kätköistä kaikki purkit ja purnukat, joita voidaan käyttää idättämiseen ja taimikasvatukseen. Tähän hommaan voi käyttää myös kananmunakennoja, kunhan niille löytyy sopiva alusta, ettei kosteus valu pöydälle tai ikkunalaudalle. Sitten tutkitaan kirjahylly, josko sieltä löytyisi puutarhakirjoja, joista saisi hyviä ohjeita ja ideoita – ellei, kaivaudutaan internetin ihmeelliseen maailmaa ja haetaan sieltä tietoa. Sen jälkeen päätetään mitä halutaan kasvattaa ja joku voi piipahtaa lähikaupassa hakemassa sopivia siemeniä ja multaa.

Pyhäjärven kaupoissa on varsin runsas valikoima ja sieltä löytyy myös kasvatusalustoja, ellei kotoa sopivia astioita löydy.

Nyt olemme valmiita aloittamaan. Pääsiäinen lähestyy ja moni on tottunut kasvattamaan rairuohoa koristeeksi. Entäpä jos tänä vuonna kasvattaisimmekin syötävää vihreyttä. Krassit ovat nopeakasvuisia ja maukkaan kirpeitä vaikkapa leivän päälle tai salaatin joukkoon. Siemenpussissa on helpot ohjeet, joilla onnistut varmasti.

Itselläni on jo monena vuonna ollut kesän odotuksen makua tuomassa herneen versot. Myös niiden kasvatus on helppoa ja maku palkitsee vaivannäön. Herneenversojen kasvatukseen et tarvitse multaakaan, joten ne voi pitää vaikkapa keittiön pöydällä ja jokainen voi napsaista siitä maukkaan ja vitamiinipitoisen herkun pelkäämättä mullan mikrobeja.

Näin se onnistuu: Laita laakeaan astiaan n. 1 cm kerros sanomalehtipaperia ja sen päälle talouspaperia 2-3 arkin kerros. Kastele paperit hyvin ja ripottele sitten kuivattuja herneitä tasainen kerros. Peitä astia kelmulla ja laita se valoisaan, lämpimään paikkaan.

Parin päivän kuluttua herneisiin tulee jo pienet idut ja voit avata kelmun, jotta kasvusto saa happea. Huolehdi, että paperit eivät pääse kuivumaan ja saat muutaman päivän sisällä saksia jo ensimmäisiä versoja. Jos et leikkaa versoa ihan alhaalta, se haaroo ja jatkaa kasvamistaan.

Versojen kasvatukseen sopivat hyvin ihan tavalliset hernekeittoherneet ja pussista riittää herneitä koko kevääksi.

Miltähän maistuisi itse kasvatetut yrtit, tomaatit tai paprikat? Nyt on juuri se hetki, kun niiden siemenet pitää istuttaa, jotta ne ehtivät tukeviksi taimiksi ulkokasvatuskauteen. Entäpä millaisen kesäkukkaloiston haluat pihalle tai parvekkeelle. Kannattaa kokeilla, voitte löytää mukavan yhteisen harrastuksen ja sivutuotteena makoisaa syötävää ja silmäniloa.

#