torstai 9.4.2020 | 20:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Hupsutetut

Pe 20.3.2020 klo 13:09

Hankalaksi mennyt tämä aika, jos haluaa somesta lukea erilaisia uutisia ja asioita, koska jotkut käyttävät aikaansa valeuutisten kirjoitteluun. Mihinkään ei uskalla enää luottaa, jos ei tarkista uutisen taustoja tarkasti. Parempi olla ainakaan jakamatta uutista, jos ei ole tarkastuskierrosta tehnyt. Mikä ihmeen viehätys ihmisten huijaamisessa on, koska siitä ei monesti tuntuisi olevan kenellekään mitään hyötyä? Haittaa kylläkin sitäkin enemmän. Tietokonevirusten tekijät ovat puolestaan niin taitavia, että hyvin pärjäisivät rehellisilläkin ATK-alan töillä. Onko se vallantunnetta, jota tällainen ihminen tuntee, kun saa ihmisjoukon höpsäytettyä? Kieroutunutta kutsumusta tuntuisi olevan. Koronaviruskin näyttää olevan näille ihmisille leikkikenttänä.

Toisaalta ainahan meitä on kautta vuosisatojen hassutettu, jopa kirkko aneita myydessään. Sitä voi jo pitää vuosituhannen huijauksena, olihan kirkko niin suuri voimatekijä tuona aikana.

Entäs mainokset sitten. Kuuntelin radiosta mainosta, jossa kerrottiin omistusauton arvon putoavan kymmenen prosenttia vuodessa ja näin ollen autoa ei kannattaisi omistaa, vaan liisata mainostavalta yhtiöltä. En usko, että yhtiön liisaamien autojen hinnoille ei kävisi samalla tavalla ja pudotusta ei olisi liisaushinnassa huomioitu jopa pienellä varmuuskertoimella. Jos ei olisi, niin tällainen yhtiö olisi konkurssissa parissa vuodessa. Pankinjohtajalle tuollaista liikeideaa ei kannata mennä esittämään. Lopputulemana on, että autoilu on kallista, tekipä sitten niin tai näin. Mainosten maailmassa juttuja kyllä piisaa.

Höpsäytysten historiaa voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi, mutta kuka meistä kehtaa tunnustaa tulleensa huijatuksi? Tympii ja hävettää se niin paljon, että pää painuksissa toivoo, että kukaan ei huomannut. Toisaalta on ihan turha hävetä, koska tälläkin hetkellä me kaikki uskomme ja toimemme perustamme jollekin huiputukselle, jonka lapsemme sitten jossain vaiheessa osoittavat huijaukseksi. Heidän vuoronsa on tulla sitten huijatuksi oman aikanaan.

Minua liikutti erään lapsen lausuma, kun hän sanoi minulle, että teidän aikuisten ei saa narrata meitä lapsia, kun me ollaan uusia täällä ja ei tiedetä asioita. Joskus tuntee kuinka vastuu painaa hartioita koko painolla.

#