maanantai 25.5.2020 | 04:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tänä kevään sisustaja saa leikkiä väreillä

Emilia Tiitto
Pe 13.3.2020 klo 15:51

Haapajärvi

Kevään herättäessä luonnon värit eloon monet haluavat tuoda kotiinsakin pirteitä sävyjä. Vuoden maalisävy ”lemonade” on hyvin pirteä, mutta ehkä jopa liiankin pirtsakka näille leveyksille.

– Sisustamisessa ja rakentamisessa on menty aika monta vuotta harmaan eri sävyillä. Pohjoismainen sisustus on pelkistettyä, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, että värejäkin aletaan käyttää, kertoo Rakennustarvike Vilppolan ja Värisilmä Haapajärven maalitohtori Jarkko Laitila.

Vaaleat sävyt ovat siis vieläkin in, mutta sekä laatoissa että lattioissa kiinnostutaan yhä enemmän lämpimistä sävyistä.

– Laattojen koot ovat kasvanet valtavasti. Uusimmassa mallistossa on jopa 30x90 cm:n laattoja, ja myös paljon 60x60 cm:n laattoja löytyy.

Lattiapuolella suosituimmaksi materiaaliksi ovat nousseet ruskehtavan tai harmaan sävyiset luonnon tammea jäljittelevät vinyylilankut.

– Vinyylilankut ovat ajaneet pitkään suosiossa olleen laminaatin ohi täysin.

Usein keittiö ja kodinhoitohuone suunnitellaan yhdessä, ja niiden kautta etsitään sävyt muihin huoneisiin. Näin sama linja jatkuisi läpi koko talon.

– Keittiösuunnitelma on hyvä lähtökohta, mutta yhtenäisyys ei ole kiveen kirjoitettua: jos asiakas haluaa, voivat kaikki talon huoneet edustaa erilaista sävymaailmaa, Laitila muistuttaa.

Nousevia trendejä keittiöpuolella ovat suklaanruskea ja oliivinvihreä. Yleensä keittiö- ja laattapuoli seuraavat trendeiltään toisiaan.

– Myös puupinta alkaa nostamaan taas päätänsä, kun asiakkaat eivät halua pelkkää valkeaa ja harmaata.

Värikkyyttä keittiöön sen sijaan saadaan esimerkiksi artesaanityylisillä välitilan laatoituksilla.

Suosituin sisäkattojen materiaali on vaalea MDF-kattopaneeli. Yläilmoissa vallitsee valkoinen, mutta saumat luovat vaihtelua.

– Nyt suosiossa ovat leveät ja pitkät lankut, sekä nollasauma, jossa rakoja ei ole ollenkaan. Kun katossa on vähän saumoja, lopputulos on rauhallinen, Laitila kuvailee.

Kylpyhuoneen seinään löytyy muutakin kuin laattaa ja saunan seinään muutakin kuin paneelia.

– Jos kylpyhuone on teknisesti hyvässä kunnossa, on laattojen päälle mahdollista asentaa mikrosementti, jolloin uusi ilme saadaan luotua ilman laattaseinän purkamista. Saunan seinässä sen sijaan voidaan hyödyntää vaneria.

Laitilan mukaan sisustuksessa hyödynnetään nykyään paljon valaistusta, jonka avulla eri sävyjä saadaan korostettua.

– Käsitellyn mustan seinävanerin saa hienon näköiseksi, kun se valaistaan led-valoilla. Myös helmiäishohtoiset saunasuojat saadaan saunassa ledien avulla loistamaan.

Mitä rakentamiseen tulee, saunan lauteiden asettelu on muuttunut viime vuosista.

– Alalaude voi olla koko saunan kokoinen ja ylälaudetta vastaa alalauteen päällä oleva penkki. Pilarisähkökiuas voidaan tuoda alalauteen läpi siististi erillisen suojakauluksen avulla, Laitila esittelee.

Usein asiakkaalla on jo valmis näkemys siitä, mitä hän kotiinsa haluaa. Sisustuslehdistä ideoita löytyy paljon, ja monet jopa janoavat uusien ja erilaisten trendien kokeilemista.

– Mikään suosioon noussut elementti ei tule täytenä yllätyksenä. Nousevat trendit aistitaan yleensä ennakkoon aika hyvin, Laitila tuumaa.

#