maanantai 25.5.2020 | 04:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kreeta ja Aulis viihtyvät maalla: ”Maaseudulla elämä on merkityksellistä”

Emilia Tiitto
Pe 13.3.2020 klo 14:36

Punainen tupa ja perunamaa lukeutuvat monien suomalaisten unelmiin. Haapajärvisillä Kreeta Kärkkäisellä ja Aulis Jantusella mahdollisuus omaan kotiin ja mansikkamaahan tarjoutui yllättäen, mutta haaveissa ajatus oli kypsynyt jo pitkään.

– Olimme miettineet perheessäni, kuka meistä jää hoitamaan tilaa. Auliksen kanssa olimme ajatelleet, että voisimme ostaa talon läheltä ja jäädä huolehtimaan paikasta. Kun mummuni muutti palvelukotiin, hänen kotinsa siirtyi meille, Kärkkäinen kertoo.

Pariskunta tarttui mahdollisuuteen rohkeasti.

– Olemme innoissamme, sillä ajatus ei ollut keneltäkään muulta peräisin vaan tämä on ollut meidän molempien haave jo ennen kuin tapasimme.

Kärkkäisen vanhemmat asuvat paritalossa, jonka toista puolta nuori pariskunta nyt kunnostaa. Tammikuun alussa alkanut remontti on tarkoitus saattaa loppuun ennen kesää.

– Voimme remontoida rauhassa, sillä pakottavaa tarvetta saada valmista ei ole. Vain oma kärsimättömyys hoputtaa, Jantunen naurahtaa.

Jantunen käy päivätöissä Haapavedellä ja Kärkkäinen opiskelee viikot Oulussa. Siispä urakointi ajoittuu illoille ja viikonlopuille.

– Emme ole ennen remontoineet, mutta sen, mitä emme osaa, opettelemme.

Noin kuudenkymmenen neliön kodin viistokatto ja sijainti toisessa kerroksessa ovat tuottaneet haasteita. Kylpyhuoneen pariskunta nimeää kotinsa työläimmäksi tilaksi.

– Sinne kuuluvat tietyt pakolliset asiat, joten pitää miettiä, miten siitä saa käytännöllisen, mutta myös kauniin.

Kaksikko haluaa kunnioittaa talon alkuperää. Esimerkiksi ruskea lattia aiotaan hioa ja lakata, eikä kaikkea maalata vitivalkoiseksi.

– Keittiösuunnitelma syntyi kuin itsestään. Jopa yllätyin, miten samanlainen maku meillä oli, kun keittiön harmaanvihreistä kaapeista ei tarvinnut tapella, Kärkkäinen nauraa.

Keittiön kaksikko aikoo tilata Ikealta, mutta myös paikallisista liikkeistä ja nettikaupasta on löytynyt ostettavaa. Lisäksi käytetyt kalusteet, entisöinti ja kirpputorit nousevat kunniaan.

– Haluaisin sisustuksesta luonnonläheisen, jossa pääväreinä olisi vaaleaa, beigeä ja harmaata. Lehmätalja ja pyöreä ruokapöytä tulevat isoon tilaan, ja vessaan laitamme marokkolaista laattaa. Lisäksi haluaisin aitoja materiaaleja, kuten pitsiä, rottinkia ja villamattoja, Kärkkäinen haaveilee.

Kodin lisäksi kaksikon huolehdittavaksi jää tila, joka on alun perin ollut Kärkkäisen vanhempien ja mummon omistuksessa. Tällä hetkellä Kärkkäinen ja Jantunen omistavat tilasta mummon osuuden, mutta kesällä loputkin siirtyvät pariskunnan omistukseen.

– Tila keskittyy mansikanviljelyyn, ja sitä olisi tarkoitus laajentaa vuosi vuodelta. Tämän kesän opettelemme tilallisina olemista, mutta ehkä tulevaisuudessa voisimme viljellä muutakin.

Omiin tarpeisiin kaksikolla onkin jo kasvamassa muun muassa chilejä, tomaatteja ja papuja.

– Lisäksi minulla on monia liikeideoita, kuten kahvilaa ja sisustuskauppaa. Haluaisin elävöittää tätä paikkaa, Kärkkäinen kehittelee.

Seuraavaksi Kärkkäinen aikoo käydä koulun loppuun ja kenties löytää oman alan töitä läheltä. Jantunen jatkaa omia töitään Haapavedellä. Loppukesästä pariskunnalla on tiedossa häät.

– Haaveena olisi saada tila pyörimään niin, ettei tarvitsisi lähteä muualle töihin, kun aamulla herää. Ehkä niin on joskus tulevaisuudessa, ei se ihan huomisen asia ole, Jantunen uumoilee.

Toiminnallaan kaksikko haluaa kannustaa muitakin nuoria muuttamaan maaseudulle. Heidän tekonsa on siis kuin poliittinen kannanotto siitä, että maaseutu pitäisi pitää asuttuna ja 20-vuotiaskin voi jäädä maalle.

– Jos vertaan omaa elämääni Helsingissä viettämääni aikaan, koen arjen täällä merkityksellisemmäksi. Isossa kaupungissa ihminen on pieni muiden joukossa, mutta täällä läheisten keskellä jotakin enemmän, Kärkkäinen kuvailee.

Harrastusmahdollisuudet pariskunta kokee yhtä hyviksi niin maalla kuin kaupungissakin. Omalla tilalla riittää aina tekemistä, kun taas isoihin kaupunkeihin voi lähteä lomalle.

– Monet ovat kysyneet minulta, että enkö jää jostakin paitsi, kun jään jo näin nuorena tänne. Vielä en ole keksinyt mistä, Kärkkäinen naurahtaa.

Sisustusprojektin etenemistä voi seurata parin Instagram-tililtä laitalassa.

#