maanantai 25.5.2020 | 03:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jari Koskela on toiminut yrittäjänä jo kuusi vuotta, eikä vaihtaisi päivääkään pois

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 21.2.2020 klo 11:18

Haapajärvinen yrittäjä Jari Koskelaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua monitoimimieheksi.

– Perustin Tmi Myynti ja Vuokrauspalvelu Koskelan kuusi vuotta sitten, ja sen alla toimii kolme aputoiminimeä, Koskela sanoo.

Vuokrauspalvelu Koskela vuokraa perä- ja paljukärryjä sekä pienkoneita aina henkilönostimesta tekstiilipesuriin. Yritys tarjoaa vuokralle myös kanootteja, kajakkeja ja läskipyöriä.

Haapajärven Kantojyrsintä syntyi sukulaisten ja kavereiden tarpeesta saada ongelmapuut kaadettua pihoiltaan ja hankkiutua eroon kannoista.

Viimeisin Koskelan aputoiminimistä on Haapajärven Kiinteistöhuolto, joka niin ikään syntyi vastaamaan paikkakunnalta kumpuavaan tarpeeseen.

Koskela työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi yhden osa-aikaisen työntekijän.

– Viime kesänä minulla oli puunkaatopuolella kahdesta kolmeen työntekijää ja ensi kesänä tarvinnen lisäkäsiä noin neljän - viiden käsiparin verran, Koskela arvioi.

Eikä siinä vielä kaikki, Koskela jälleenmyy myös muun muassa peräkärryjä, työvalaisimia ja työvaatteita.

Ongelmapuiden kaatoa ja kantojyrsintää Koskela tekee ympäri Suomen, pääasiassa kuitenkin Pohjois-Suomen alueella.

– Inari on kaukaisin paikka, missä käyn. Kokkola eteläisin.

Kun Koskelalta kysyy haastavinta puusavottaa, hän muistelee isoja teiden varsien raivauksia.

– Pihapuita kaataessa nousen henkilönosturin avulla ylös karsien samalla oksat pois rungosta ja ylhäältä alapäin tullessa katkon puun asiakkaan haluamiin pätkiin. Toiset puut teettää vähän enemmän töitä kuin toiset, mutta en minä sitä hankalaksi sanoisi.

Tyypillistä pihasavotta-asiakasta Koskelalla ei ole, sillä häntä kutsuvat ”hätiin” niin yksityiset ihmiset, taloyhtiöt kuin kunnatkin.

Vuokrauspalvelu puolestaan syntyi yhden rivitalon kunnostamisen jälkimainingeista.

– Ostin Pyhäjärven kaupungilta rivitalon vuonna 2016. Siinä oli seitsemän yksiötä. Remontoin talon lattiasta kattoon ja tein yksiöistä neljä kaksiota. Nyt talo on täynnä asukkaita, Koskela iloitsee.

Kiinteistönhuollossa Koskela huolehtii asiakkaidensa pihojen aurauksista, hiekoituksesta ja asfalttipihojen harjauksesta.

– Remonttia on saanut tehdä jo monenmoista. Ensi kesäksi laitan painepesulaitteet, että pihat saadaan pestyä kunnolla talven jäljiltä. Kesällä noin yksi päivä viikosta kuluu nurmikoiden leikkuussa, minkä lisäksi teemme istutuksia ja viheralueiden uudistuksia.

Kysynnän ja tarjonnan laki näkyy Koskelan toimissa hyvin vahvasti. Kaikki, mihin hän on ryhtynyt, juontaa juurensa tarpeesta, jonka ihmiset ovat tuoneet esille.

– Ei minulla silti ole mitään suurta suunnitelmaa yrityksen suhteen. Olen tyytyväinen jos ensi kesänä on töitä ja voin jonain päivänä jättää lapsilleni terveen yrityksen. Yrittäjänä kahta samanlaista päivää ei ole, ja yhtäkään niistä en vaihtaisi pois.

#